Cehoslovacia `18 – `68 la Suceava

În 2018 se împlinesc 100 de ani de la formarea Cehoslovaciei şi 50 de ani de la evenimentele din timpul Primăverii de la Praga. Cu această ocazie, vrem să comemorăm aceste date importante din istoria Republicii Cehe prin organizarea unei expoziţii. De pe 1 până pe 31 august, Muzeul Bucovinei din Suceava va găzdui această expoziţie. 

Anul 2018 marchează, pentru națiunea cehă și cea slovacă, comemorarea a două dintre cele mai importante evenimente ce au marcat istoria contemporană a acestora: obținerea independenței și fondarea statului, în anul 1918 și invadarea Pragăi de către trupele sovietice, cincizeci de ani mai târziu.

Imediat după încheierea Primului Război Mondial, cehii și slovacii și-au manifestat dorința de a se uni într-un stat independent. Înaintea acestui eveniment, la fel ca în cazul României, aceștia se aflau sub dominația Imperiului Austro-Ungar. După ce Imperiul s-a destrămat, idealurilor cehilor și slovacilor puteau deveni, în sfârșit, realizabile. Astfel, pe data de 14 octombrie 1918, a fost proclamată Republica Cehoslovacă, iar Thomas Garrigue Masaryk a fost ales președinte.

Prezident T.G.Masaryk po svém pøíjezdu do Prahy

Ca urmare a celui de-al Doilea Război Mondial, Cehoslovacia a devenit unul dintre statele blocului comunist, prin lovitura de stat ce a avut loc în anul 1948. În acești ani de dictatură, odată cu anul 1968, s-a materializat o liberalizare culturală, iar disidenții au început să își exprime în mod public ideile poziționate împotriva regimului comunist. Astfel, ca o consecință a acestor evenimente, trupele sovietice au invadat Cehoslovacia, orașul Praga devenind o zonă de conflict. România a fost singura țară din blocul comunist care nu a trimis trupe. Perioada ce a urmat a dat voce și mai multor disidenți și a pregătit terenul către revoluția din anul 1989.

Astfel, pentru comemorarea acestor evenimente, Ambasada Cehiei, alături de Centrul Ceh București, vor organiza o serie de expoziții ce au ca scop o aprofundare a acestor evenimente și familiarizarea publicului din România cu realitățile istorice ale națiunilor cehe și slovace, alături de crearea unei perspective de ansamblu asupra momentelor premergătoare. De asemenea, similaritățile, dar și relațiile care au existat între cele două state, Cehoslovacia și România, vor ocupa un rol important în cadrul acestor expoziții.

Vizitatorii vor avea acces la un set de imagini ce transpun evenimentele anilor 1918 și 1968.

Acest eveniment a fost demarat cu ajutorul unor instituții culturale din Republica Cehă pentru a aduce în fața publicului străin crâmpeie ale istoriei cehoslovace.

Eveniment Facebook aici.