Anim’est 2018 feat. Centrul Ceh

Iată-ne din nou la braţ cu unul dintre festivalurile noastre de film preferate – festivalul de filme de animaţie Anim’est. Ediţia aceasta aduce 3 invitaţi cehi care vin să ne vorbească despre FAMU (facultatea de film din Praga) şi festivalul de animaţie Anifilm, la pachet cu două calupuri de scurtmetraje reprezentative pentru animaţia cehă. 

Miercuri, 3 oct, ora 18.30, CINETic – prezentare FAMU, școala de animație invitată, prezentare de Eliska Decka

Eliska Decka, profesoară la catedra de animaţie a FAMU, vă aşteaptă pentru a vă prezenta facultatea şi secţia la care lucrează.

Fondată în 1947 şi construită de unii dintre cei mai faimoşi cineaşti cehoslovaci de la momentul respectiv, FAMU este una dintre cele mai longevive şcoli de cinema din Europa. La începutul anilor ’60, FAMU a fost punctul de coagulare al unei mişcări artistice care mai târziu va fi cunoscută sub numele de Noul Val Cehoslovac, cu lungmetraje câştigătoare – printre multe altele – a două premii Oscar pentru Cel mai bun film străin. Astăzi, FAMU se află printre cele 15 cele mai bune şcoli de film de pe glob, conform unei liste a publicaţiei The Hollywood Reporter, iar studenţii, profesorii şi absolvenţii ei se bucură de succes acasă şi peste hotare.

Joi, 4 oct, ora, 16.00, Cinema Elvire Popesco – festivalul invitat: Anifilm 

Pavel Horacek, directorul artistic al festivalului Anifilm, a făcut o selecţie de scurtmetraje de animaţie ce vor fi proiectate pe 4 octombrie. Acesta va povesti despre festivalul său înainte de proiecţie.

„În selecţia noastră veţi găsi mai ales filme realizate de studenţi. Dacă nu luăm în considerare industria jocurilor video, acestea sunt mai tentante decât orice altceva produce acum animaţia cehă şi îşi fac loc frecvent în selecţia celor mai importante festivaluri de pe glob. Pe lângă cele mai populare titluri, am inclus şi câteva filme extrem de noi, care abia îşi încep circuitul festivalier. Numitorul lor comun sunt curajul abordării vizuale şi povestea originală. Astfel, publicul Anim’est se poate bucura la maxim de ce au acum de oferit marile şcoli de animaţie din Cehia.”

Detalii despre filme aici.

Vineri, 5 oct, 16.30, Cinema Eforie – şcoala de animaţie invitată: FAMU, calup de scurtmetraje de animaţie cu introducere de Eliska Decka şi Nora Strbova

Eliska Decka, profesoară la departamentul de animaţie al FAMU, alături de studenta sa Nora Strbova, vor face o scurtă prezentare înainte de proiecţia animaţiilor ce aparţin studenţilor de la facultatea de film din Praga.

Detalii despre filmele din selecţie aici.