Alexandru Lindner – Last Days of Peace of Sporting Aviation

Centrul Ceh vă invită la Librăria Mihai Eminescu (Blvd. Regina Elisabeta 16, București) unde cele două volume ale cărții Last Days of Peace of Sporting Aviation ale Dr. Eng. Alexandru Lindner vor fi lansate luni, 8 octombrie, la ora 18:00.

Acesta este František Kotiba. Probabil nu ați auzit de el. S-a născut în 1912 în Austro-Ungaria și a murit în 1944 în Marea Britanie. A lucrat mai întâi la fabricile Baťa și apoi ca asistent de birou la Departamentul de Poliție din Brno. Dar hobby-ul lui preferat a fost aviația, el dedicându-şi cea mai mare parte timpului Aero-clubului Medlánky. Atunci când teritorii ale Cehoslovaciei au fost ocupate de nazişti, el a emigrat în Regatul Unit și a devenit parte a mișcării externe de rezistență ca pilot al RAF (Royal Air Force). František Kotiba a murit în timpul unui zbor de formare de noapte în Marea Britanie și a fost promovat postum ca şi colonel.

Dr. Ing. Alexandru Lindner a strâns sute de profiluri ca cel de mai sus. Cartea sa “Ultimele zile de pace a aviației sportive” oferă o imagine de ansamblu bine pusă la punct a istoriei aviației sportive și a principalelor sale personalități din Mica Antantă (România, Iugoslavia, Cehoslovacia). Ing. Eduard Lindner, tatăl său şi câștigătorul absolut al concursului aeronautic al Micii Antante, a fost cel care l-a influenţat pe Linder în studiu acestui domeniu.

Primul volum dezvăluie, de asemenea, o poveste importantă a lui Anna Železníková. Ea a fost singura femeie dintre  48 de bărbați în Concursul aerian al Micii Antante din 1938. Deși nu s-a clasat printre primele trei, a ajuns pe locul 2 în Campionatul Republican Național de Zbor. Astfel de fapte merită mereu amintite.

Cartea vine în două volume, primul care se ocupă de biografiile personale ale aviatorilor și contextul istoric, în timp ce al doilea prezintă apariţiile în presa scrisă românească și internațională. Cercetarea lui Dr. Lindner se întinde pe mai mult de 10 ani de lucru cu documente de arhivă și, prin urmare, prezintă unele fotografii noi și nemaivăzute, unele colorizate chiar de el însuşi.

Centrul Ceh vă invită la Librăria Mihai Eminescu (Blvd. Regina Elisabeta 16, București) unde ambele volume ale cărții vor fi lansate luni, 8 octombrie, la ora 18:00.