FILTM 2018: „Țară. Țară de adopție”

Centrul Ceh sprijină Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara, ediţia a şaptea, ce are loc toamna aceasta între 23-27 octombrie 2018. Printre cei 17 scriitori invitaţi în cadrul festivalului se regăseşte şi scriitoarea de orginie cehă şi poloneză Marie Iljašenko.

În contextul semantic deschis de Centenar, Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara le propune iubitorilor de literatură din Banat o ediție tematică. Ce mai înseamnă, astăzi, ideea de țară, într-o Europă care și-a deschis granițele și un cadru în care mixul identitar naște, deopotrivă, pasiuni, antagonisme, războaie sau literatură. „Țară. Țară de adopție” – tema ediției din 2018 a FILTM, în Timișoara, un oraș aflat el însuși într-un proces de redefinire identitară: fostă parte din Imperiu, oraș-reper în istoria României moderne, viitoare capitală europeană a culturii în România anului 2021. Eveniment cu tradiție, lansat în avanpremiera competiției pentru titulatura de capitală culturală europeană, FILTM reunește la ediția din acest an 17 scriitori, din peste 10 țări și 3 continente.

foto Dirk Skiba

Poemele Mariei Iljašenko, scrise în cehă, oferă o viziune subiectivă asupra conceptului de „experiență culturală” europeană și sunt impregnate profund de limbile, experiențele și culturile care formează propria ei identitate. Una dintre afirmațiile ei devine piatră de temelie pentru identitatea și opera sa: „Pentru mine este o problemă existențială, pentru că am sentimentul că aparțin Europei Centrale și nu pot să mă tai într-o bucată ucraineană, una cehă și una poloneză. Îmi este imposibil”.

Eveniment Facebook aici.