The Wall – Growing Up Behind the Iron Curtain / vernisaj 4 februarie / 18H00 / UNAgaleria

“I was born at the beginning of it all, on the Red side of the Iron Curtain” / Petr Sis

blog-1.jpg

ZIDUL – CRESCAND IN SPATELE CORTINEI DE FIER
4 februarie – 2 martie 2010 / UNAgaleria / Str. G-ral. Budisteanu 10

Zidul este o expozitie documentara, volanta, realizata pe langa cartea lui Petr Sis ”The Wall”. Expozitia alcatuita din 10 vitrine compune copilaria si adolescenta artistului in spatiul bine delimitat de Cortina de Fier.
Etapele dezvoltarii lui Sis in „cutia sovietica” sunt ilustrate in caietul cu schite din scoala de la ora de gramatica, caietul cu schite din Anglia, Suedia, adeverinte si stampile speciale pentru orice maruntis.
Un casetofon-valiza, povesteste despre inceputul carierei de muzician, big beat transforma totul in preajma artistului, ilustratii si desene, multe desene, punte spre speranta. Toate aceste obiecte impreuna cu franturile din cotidianul cehesc sovietic creeaza un montaj si spun o poveste. Tu o cunosti pe a ta, vino sa o vezi si pe a lui.

ENGLISH VERSION

The wall represents a documentary exhibition, created around Petr Sis’s book “The Wall”, which depicts the artist’s childhood and adolescence under the iron curtain of Czechoslovakia.
Each and every one of us has memories from the communist period. Sis’s memories are illustrated in his school sketchbook from the grammar class, his sketchbook from England, Sweden, his recipes and special stamps for each small thing, illustrations, drawings and a briefcase cassette player.

PETR SIS
blog-2.jpg

“With Sís, everything is multilayered and full of surprises. Getting it all in one read is like seeing the Metropolitan Museum of Art in an afternoon.” The San Diego Tribune

Ilustrator, autor si regizor. Petr Sis s-a nascut la Brno, Cehia in anul 1949; a urmat cursurile Academiei de Arte in Praga si Colegiul Regal de Arte in Londra. Debutul sau ca regizor a fost unul remarcabil. Inca de la inceputul carierei sale a castigat Ursul de aur la Festivalul de Film Berlinul de Vest pentru un scurt metraj de animatie. Colaborarea cu Bob Dylan la albumul You Got to Serve Somebody i-a adus in anul 1983 premiile Cine Golden Engle si Grand Prix Toronto.
In prezent filmele sale fac parte din colectia permanenta a Muzeului de Arta Moderna (MOMA), din New York.
De-a lungul anilor a publicat peste 20 carti, castigand premii ca: The New York Times Book Review pentru cea mai buna carte ilustrata a anului pentru operele: Rainbow Rhino, Beach Ball, Follow the Dream, Komodo!; medalia de aur acordata de Society of Illustration pentru Komdo! sau medalia de argint acordata de Society of Illustration pentru The Three Golden Keys. Starry Messenger: Galileo Galilei a fost publicata in engleza, franceza, germana, ceha, portugheza, greaca, japoneza, chineza, coreeana si spaniola.
Petr Sis a contribuit cu mai bine de o mie de desene pentru The New York Times Book Review, iar ilustratiile sale au aparut in revista Time, The Atlantic Monthly, Newsweek, Esquire si multe altele.
In 2007, Petr a publicat The Wall: Growing Up Behaind The Iron Curtain. Povestea unui baietel caruia ii placea sa deseneze, dar care din pacate a trebuit sa se supuna regimului comunist.