Mona Vătămanu & Florin Tudor @ MAGMA CONTEMPORARY MEDIUM

Centrul Ceh București în colaborare cu galeria MAGMA din Sfântu-Gheorghe vă invită la expoziția colectivă a artistului ceh Martin Zet și a duoului românilor Mona Vătămanu & Florin Tudor, ce este deschisă până pe 12 aprilie. 

Expoziția pornește de la conceptele de muncă și producție percepute ca bază pentru dezvoltarea umană actuală, imaginată în mai multe instanțieri în dialogul dintre Martin Zet și duo-ul artistic Mona Vatamanu și Florin Tudor. Proiectul prezintă perspective diferite care se completează reciproc, în ciuda proceselor de lucru și a mijloacelor de reprezentare diferite ale artiștilor.

Contribuția artiștilor Mona Vatamanu și Florin Tudor insistă asupra noțiunii de producție, care suprascrie narativele sociale și politice, precum și rolul și statutul muncitorului. Noua lor instalație, „Cuzineți în spațiu” (2019) are ca punct de plecare un motiv-obiect, cuzinetul, o componentă folosită pe scară largă în diferite tehnologii, inclusiv explorarea spațiului. Noțiunea de producție este descrisă de multiple asociații care se referă la muncă, la procese industriale și, de asemenea, la producția de imagini, inclusiv prin tehnologii scumpe utilizate pentru a explora și a crea imagini ale cosmosului în zilele noastre. O matriță industrială utilizată pentru producerea cuzineților în anii șaptezeci, concepută aici ca simbol al  de producției, va fi prezentată în instalație, tehnologia anterioară de turnare a metalelor fiind reînviată prin tehnologia actuală de manufacturare aditivă (printare 3D).

Banner-ul duo-ului Vatamanu & Tudor: „Nici artă fără muncă, nici muncă fără artă!” (2019) face aluzie la vechiul slogan „Nici muncă fără pâine, nici pâine fără muncă!” care, indiferent de intențiile sale declarate de justiție socială, a reprodus și reproduce în continuare, de fapt, mai multă inegalitate, ca o consecință a conținutului său amenințător, conflictual. În prezent, motto-ul original este folosit de partidele populiste ca o pedeapsă sau umilire verbală împotriva celor care trăiesc în sărăcie cu ajutoare sociale, împotriva celor care se află într-o stare de dependență față de stat. Expoziția include, de asemenea, cele mai recente filme „Grivita ‘33” (2018) și „Copacul lui Gagarin” (2016), bazate pe interviuri cu sociologul Florin Poenaru și filozoful Ovidiu Tichindeleanu. Discursul lor se ocupă de problema dispariției conștiinței muncitorilor ca și clasă socială, dar și de idei ca explorarea spațiului imaginația și propaganda în perioada socialistă, precum și condiția post-comunistă ca o nouă colonizare liberală.

Mona Vatamanu (născută în 1968) și Florin Tudor (născut în 1974) lucrează împreună din anul 2000. Au studiat pictura la Universitatea Națională de Arte din București în perioada 1992–1998. Practica lor artistică cuprinde diverse medii, inclusiv video, instalație, pictură, performance. Numitorul comun al interesului lor se referă la aspecte substanțiale cu un potențial transformator în societate, cum ar fi spațiul public, precaritatea, transformarea postsocialistă, colonizarea.


Acest eveniment este organizat de MAGMA – mediu contemporan // Spațiu de Artă Contemporană cu sprijinul AFCN și al Centrului Ceh București.

Parteneri media: AGERPRES, Radio România Cultural, Observator Cultural, Revista Arta, Revista Zeppelin, Igloo Media.