30 de ani de Europă liberă – o seară cu Dan Alexe

Primul eveniment dintr-o serie de dezbateri organizate de Frontline Club la aniversarea a 30 de ani de la căderea comunismului îl aduce în România pe Dan Alexe, jurnalist, scriitor, filolog, regizor, plecat pe vremea lui Ceaușescu din R.S.R. și rămas în “exil” până acum.

Pe 8 mai, de ziua defunctului Partid Comunist Român, jurnalistul Matei Martin va discuta cu Alexe despre cum era viața în comunism, munca la Europa Liberă, de ce nu s-a întors în țară, europarlamentare și cum vede el viitorul României la 10 ani de la cei 20 prorociți de Brucan că vor aduce deșteptarea populară.

Scriitor, cineast, lingvist, călător, Dan Alexe a băut cu generalul Dudaev şi cu ultimii evrei din Afganistan, a făcut reportaje despre războaiele din Balcani, a filmat documentare în Caucaz şi în Asia Centrală, a predat jurnalismul la Kabul şi a trăit în confrerii mistice musulmane. A publicat teatru în România, texte despre Joyce şi despre Cecenia în Franţa, cronici turistice în Croaţia. Locuieşte la Bruxelles, unde se ocupă, printre altele, de descifrarea limbii etrusce. Este jurnalist al postului Europa Liberă și miercuri, 8 mai 2019, îl veți întâlni într-un dialog cu jurnalistul Radio Cultural Matei Martin la prima dezbatere Frontline Club din seria “30 de ani de Europă Liberă”.

Matei Martin este jurnalist, mediator cultural, traducător și voluntar: În prezent co-realizator al emisiunilor „Timpul prezent” şi „Revista literară radio” la Radio România Cultural şi redactor la Dilema veche, unde coordonează paginile de actualitate culturală, realizează dosare tematice şi susţine săptămînal o rubrică legată de politicile culturale europene şi româneşti. A mai realizat rubricile „Cronica francofonă” şi apoi „Info Cultural” la Radio France Internationale – România, a fost editor on-line la BBC România, secretar general de redacţie și apoi editor coordonator la revista Dilemateca și secretar general de redacţie la Litere, Arte & Idei, supliment cultural al ziarului Cotidianul.
Între 2016 și 2017 a fost președintele Consiliului Administrației Fondului Cultural Național.
Matei Martin a mai susţinut diverse programe de încurajare a lecturii și se implică în diverse proiecte de educaţie civică, observarea alegerilor, monitorizarea politicilor locale etc. la Asociaţia Pro Democraţia şi Asociaţia Master Forum.

 

Eveniment Facebook aici.