Terapia de substituție hormonală – Accept la Centrul Ceh
Asociația ACCEPT vă invită la un atelier destinat medicilor endocrinologi și medicilor de familie pe tema tranziției medicale realizate prin terapie de substituție hormonală. Atelierul este prezentat de Patrick Brăila, activist pentru drepurile persoanelor transgender și Co-Președinte al Asociației ACCEPT, și Adriana Gogoi, medic specialist endocrinolog. Evenimentul are loc luni, 3 iunie, ora 19:00 la Centrul Ceh.
În cadrul atelierului vom discuta despre situația actuală a comunității transgender din România în ceea ce privește accesul la servicii medicale aferente tranziției. Asociația ACCEPT estimează că în România există minim 60 000 de persoane transgender, ale căror nevoi sunt adresate de sistemul medical în mică măsură. În consecință, Adriana Gogoi, medic specialist endocrinolog care suține un număr important de persoane transgender în realizarea terapiei de substituție hormonală, va prezenta pașii concreți ai tratamentului. De asemenea, vom adresa și considerentele etice care fac parte din relaționarea dintre doctor și pacient, precum respectarea principiului autodeterminării pentru persoane transgender, depatologizarea identității de gen transgender, asigurarea confidențialității și asigurarea consimțământului avizat.
În prezent, numeroase persoane transgender au dificultăți majore în identificarea unor medici specialiști informați pe tema tranziției medicale. Tranziția medicală reprezintă ansamblul acelor proceduri care ajută corpul unei persoane transgender să se apropie de expresia de gen dorită. În realizarea tranziției medicale se folosesc: terapia cu hormoni, intervenții chirurgicale feminizate sau masculinizante, terapie pentru voce, etc.
Terapia hormonală de feminizare/masculinizare – administrarea de agenți endocrini exogeni pentru a induce schimbări feminizante sau masculinizante – este o intervenție necesară din punct de vedere medical pentru multe persoane transgender și neconforme cu normele de gen care au disforie de gen (Newfield, Hart, Dibble, & Köhler, 2006; Pfäfflin & Junge, 1998). Unele persoane doresc feminizare/masculinizare completă, în timp ce altele se simt bine și cu aspectul fizic androgin ce reiese din minimizarea hormonală a caracteristicilor sexuale secundare existente (Factor & Rothblum, 2008). Terapia hormonală trebuie individualizată în funcție de nevoile persoanei, de raportul riscuri-beneficii al medicaţiei, de existența unor afecțiuni medicale, precum și de aspectele sociale și economice. Tratamentul poate oferi o stare semnificativă de confort acelor pacienți care nu vor sau nu pot să facă operaţie şi tranziția socială.
La nivel international şi national suntem în proces de trecere de la modelul patologizării persoanelor trans, la modelul bazat pe principiul autodeterminării persoanei trans. În primul model, persoana trans este tratată ca persoană care nu este adaptată la modelul social, este bolnavă, trebuie schimbată sau tratată, persoana trans trebuie să treacă prin anumite intervenţii astfel încât să se încadreze în unul dintre cele două sexe masculine sau feminin, în înţelegerea generală, stereotipică, a acestor categorii. De asemenea, cei care au puterea de decizie sunt alte persoane sau autorităţi şi nu persoana trans pentru ea însuşi.
În mai 2010 Organizația Mondială a Profesioniștilor în Sănătatea Persoanelor Transgender a emis o declarație ce solicita încetarea psihopatologizării neconformităţii cu normele de gen în lume (WPATH Board of Directors, 2010). Declarația menționează că “exprimarea caracteristicilor şi identităților de gen care nu sunt în mod stereotip asociate sexului atribuit la naştere reprezintă o manifestare obişnuită a diversităţii culturale umane şi nu ar trebui să fie judecată drept patologică sau negativă în sine.” Chiar în luna mai 2019, Organizația Mondială a Sănătății a dispus depatologizarea neconformității cu normele de gen, prin eliminarea identității de gen transgender din capitolul de diagnostic destinat sănătății mintale, și includerea unor coduri de diagnostic ce țin de sănătate sexuală și reproductivă în vederea înregistrării statistice a serviciilor de sănătate specifice persoanelor transgender oferite de sistemele medicale naționale. Asistența poate include îngrijire medicală primară, îngrijire ginecologică și urologică, opțiuni de reproducere, terapie prin comunicare, servicii de sănătate mintală (de exemplu, evaluare, consiliere, psihoterapie), tratamente hormonale și chirurgicale.
Pentru detalii suplimentare, pueți contacta Asociația ACCEPT la accept@acceptromania.ro sau 021 252 56 20. De asemenea, vă invităm să accesați site-ul www.transinromania.ro
Pentru înscrieri, vă rugăm să completați acest formular: https://forms.gle/wGgZ7aanu8ZqfuBK6
Tweet