Czechoslovak Home | Lansarea catalogului

Lansăm catalogul Czechoslovak Home! Vă aşteptăm joi, 13 iunie, de la ora 19:00, să bem o bere Budvar sau un pahar de Becherovka şi să răsfoim catalogul ce prezintă relaţiile dintre Cehia şi România.

Catalogul Czechoslovak Home a apărut ca urmare a expoziţiei Made in CZ / Found in RO, prezentată în 2017 la Teatrul Naţional Bucureşti. În prezent, expoziţia se găseşte în cadrul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov. La rândul ei, aceasta a luat naştere în urma unui open call pe care Centrul Ceh l-a adresat publicului, prin care acesta a fost încurajat să doneze sau să împrumute obiecte fabricate în Cehoslovacia sau Cehia şi aflate în casele lor.

Catalogul Czechoslovak Home reuneşte peste 130 de obiecte (şi nu numai) produse în Cehoslovacia sau Cehia şi găsite pe teritoriul României. Prezența lor în casele românilor este o dovadă a relațiilor apropiate dintre Cehoslovacia și România după Primul Război Mondial și în perioada socialistă. În urma unor reforme economice și sociale ce au înlesnit exportul anumitor categorii de produse sau chiar achiziționarea lor în călătoriile personale, multe dintre obiectele cehoslovace au căpătat un statut iconic de-a lungul timpului. Fie că au fost deținute în forma lor originală sau au servit ca inspirație pentru obiecte de uz casnic fabricate ulterior şi la noi, aceste produse familiare se regăsesc în amintirile multor români.

Privind locuința ca pe un spațiu de prezentare ideal pentru obiectele dinăuntrul său, acestea pot fi încadrate în șase secțiuni principale, aşa cum apar în catalog. Fiecare capitol reunește obiecte care amintesc de o cameră sau un mijloc de întrebuințare, și anume: baie, bucătărie, atelier, sufragerie, birou și timp liber (+bonus). În fiecare categorie sunt incluse obiecte specifice spațiului respectiv, de la electrocasnice și mobilier, la unelte de lucru, produse chimice și obiecte decorative.

Lansarea catalogului reprezintă o bună ocazie de a sărbători prietenia dintre Cehia şi România, alături de o bere Budweiser Budvar.

Organizatori: Centrul Ceh (Czech Centre Bucharest), Ambasada Cehiei (Czech Embassy Bucharest)
Sponsori: PETERKA & PARTNERS, The Original Budweiser Budvar

Intrare liberă.

Eveniment Facebook aici.