Festivalul Filmului European la Centrul Ceh

Festivalul Filmului European revine la Centrul Ceh! De miercuri, 19 iunie, până sâmbătă, 22 iunie, suntem gazdele proiecţiilor din cadrul festivalului, ca în fiecare an.

Program:

MIERCURI, 19 IUNIE, ORA 19:00
MolDOX Lab / laborator de film documentare din Republica Moldova

–Fabrici–
2018, 10’, documentar, scurtmetraj
Film de: Mihai Nichiforeac, Maria Tricolici, Maria Ginga, Miron Mihai

Fostele fabrici de conserve din orașul Cahul au hrănit multe republici sovietice. După dizolvarea URSS-ului, din ele au ramas numai munți de beton și praf.

–Morga–
2018, 10’, documentar, scurtmetraj
Film de: Nina Bulat, Nadejda Gheorghiu, Daria Rusu

Starea deplorabilă a secției morfologice din Cahul e un subiect fierbinte atât pentru locuitorii orașului, cât și pentru agajații secției, constrânși să lucreze în condiții rudimentare.

Cele două scurtmetraje au fost realizate în 2018 în cadrul Exploration Workshop, MOLDOX IDFF for Social Change, sub îndrumarea regizoarei Nora Agapi și a artistei vizuale Ioana Țurcan.

–Pași pe graniță–
2019, 10’, documentar
Regia: Alecu Deleu

Filmul este un teritoriu delimitat de memoria autorului și de relația sa cu zonele familiare de frontieră. Treptat, însă, narațiunea se convertește într-o călătorie în istorie și spre ceilalți, coagulând în juru-i descoperirea altor experiențe omenești frontaliere.

„Am sentimentul că în fața noastră stau încă nejustificat de multe frontiere, hotare, bariere, granițe… Și, ca să te eliberezi, trebuie să le treci!” Alecu Deleu
___________________

JOI, 20 IUNIE, ORA 19:00
Agatha Christie – regina crimei / Agatha Christie, la reine du crime / Agatha Christie – The Queen of Crime
Germania, 2017, 52’, documentar
RealizatorI: André Schäfer, Anna Steuber

Un portret intim al omului și scriitoarei Agatha Christie, din imagini de arhivă inedite, fotografii de familie și mărturii ale apropiaților ei.

Agatha Christie (1890-1976) este autorul tradus în cele mai multe limbi și cel mai vândut scriitor al tuturor timpurilor (două miliarde de exemplare, în întreaga lume). Cu peste 60 romane, 100 de povestiri și 20 de piese de teatru este considerată unul dintre cei mai importanți și inovativi autori ai genului, iar Hercule Poirot și Miss Marple, personaje complexe și vii, sunt arhetipuri devenite repere universale.

Dar cine este femeia din spatele acestei opere? Aflăm din documentar că nu era doar o scriitoare disciplinată, ci și o femeie emancipată, independentă, căreia nu-i păsa de convenții, iubea muzica, dansul și călătoriile.

VINERI, 21 IUNIE, ORA 19:00
Visătorii / The Dreamers
Italia, Marea Britanie, Franța, 2003, 115’, dramă, romantic
Regia: Bernardo Bertolucci

Lăsaţi de capul lor la Paris în timp ce părinţii sunt plecaţi în vacanţă, Isabelle şi fratele său Theo îşi invită un coleg, pe Matthew, să stea cu ei. Îşi fac propriile reguli, pe măsură ce-şi experimentează reciproc emoţiile şi sexualitatea, jucând o serie de farse din ce în ce mai elaborate. Având drept fundal tumultosul peisaj politic al Parisului anului ’68, când vocea tineretului se face auzită în întreaga Europă, Visătorii este o poveste despre descoperirea de sine și despre testarea limtelor.

„Am simțit că aș putea arăta cel mai bine lumii o frântură din ce înseamnă idealismul printr-un film ancorat în Parisul anului 1968. Atunci, politica avea note personale și în același timp putea fi un manifest colectiv.” Bernardo Bertolucci, The New York Times

SÂMBĂTĂ, 22 IUNIE, ORA 19:00
Miracolul / Stebuklas / Miracle
Lituania. Bulgaria, Polonia, 2017, 91`, tragicomedie
Regia și scenariul: Egle Vertelyte

Este anul 1992 și Lituania este în plină tranziție de la comunism la capitalism. Contextul este neprielnic pentru mica fermă de porci administrată de Irena, care ajunge în pragul falimentului. Irena face tot ce poate pentru a-și salva afacerea, însă lucrurile iau o turnură cu totul neașteptată când apare un american șarmant, care îi oferă ajutorul. Nu după mult timp însă, Irena își dă seama că intențiile sale nu sunt atât de inocente pe cât par.

„Miracolul este o minunăție cinematografică, plină de rafinament, care încântă atât inima, cât și spiritul.” Dimitri Euripides

„O satiră tragicomică, plină de umor sec, asupra prăbușirii sistemului sovietic și debarcării “miraculoase” a capitalismului sălbatic.” Cineuropa

Intrarea la toate proiecțiile este liberă.
Filmele sunt subtitrate în limba română.

Eveniment Facebook aici.

Programul complet al Festivalului Filmului European 2019 este aici: http://ffe.ro/2019/programfilme/