The Wall / lansarea cartii in limba romana / 24 februarie / 17h00 / Centrul Ceh
Cum am crescut in spatele Cortinei de fier / Petr Sis
ZIDUL – CRESCAND IN SPATELE CORTINEI DE FIER
The Wall este ultima carte a lui Petr Sis, artist plastic si scriitor ceh care traieste in America. Cartea a aparut in original in limba engleza (The Wall – Growing Up Behind the Iron Curtain) la New York in toamna lui 2007 si a cucerit imediat atentia criticii si a cititorilor. A obtinut premii importante, ca de pilda: Medalia Caldecott (ALA), Medalia Robert Silbert (ALA), premiul decernat de New York Times pentru cea mai buna carte ilustrata pentru copii a anului, la targul de carte de la Bologna a fost distinsa cu Medalia de aur Ragazzi Award pentru cea mai buna carte pentru copii editata in lume in domeniul non-fiction , precum si Panglica de aur a sectiei cehe a IBBY.
Cat de usor este sa manipulezi un copil? In jurul acestei intrebari construieste Sis povestea sa. Poveste ce se dezvolta intr-un montaj de cuvinte, desene din copilarie, fotografii de familie, ilustratii, franturi de jurnal.
Dictatura pe care a reusit sa o impuna regimul sovietic in cotidianul tarilor socialiste este impresionant. De la copilarie, cand nu aveai voie sa desenezi decat ce iti dicta guvernul pana la adolescenta in care nu aveai voie sa asculti muzica care iti place si sa citesti cartile pe care ai vrea, nu puteai sa-ti lasi parul sa creasca, iar daca parinti tai criticau guvernul, tu trebuia sa ii raportezi. Aceasta este realitate lui Petr Sis. Iar romanul sau grafic povesteste momente din copilaria si adolescenta sa sub cortina de fier a Cehoslovaciei.
De la mandrul pionier cu cravata rosie, baietelul care credea orice i se spunea Petr ajunge sa descopere poezia beat, rock’n roll, blue jeans si Coca-Cola. Influentele venite din Vest il transforma, determinandu-l sa isi doreasca si sa pretuiasca libertatea. Primul pas spre un spirit liber il face lasandu-si parul sa creasca, citind cartile interzise de regimul sovietic si alaturandu-se unei trupe rock.
Imbinand amintirile cu istoria, Petr Sis ne poarta intr-o calatorie extraordinara din copilarie, cand a descoperit conturul lasat de pensula pana in adolescenta la tanarul care despera libertatea cu ajutorul aripilor date de arta.
The Wall, ii ajuta pe copii sa descopere copilaria parintilor lor, iar pe acestia din urma sa rememoreze timpul trecut. Zidul care a impartit Berlinul si intreaga Europa multi ani, din fericire este deja numai o amintire. Dar unele amintiri trebuie pastrate. Ca un raport despre trecut. Ca un avertisment pentru viitor. Desi un zid a cazut , altele raman si altele apar. Ziduri simbolice, ideologice si reale. Ziduri ale fricii, lipsei de libertate si suspiciunii. Ziduri, fara care viata noastra ar putea fi mai libera si mai fericita….
Zidul este o carte complet singulara care apropie cititorilor din randul copiilor si al parintilor lor anii 1948-1989, epoca comunismului si a socialismului, cand in spatele „cortinei de fier” in Cehoslovacia au trait, au muncit si au visat oameni obisnuiti. Este o poveste autobiografica despre pasiunea pentru muzica si desen, guvernarea ideologiei, povara istoriei si nevoia de libertate. Este o carte despre speranta in care nu trebuie sa incetam a crede.
PETR SIS
Autor de carti pentru copii, ilustrator, grafician si creator de filme animate recunoscut pe plan international. S-a nascut in anul 1949 la Brno, a crescut la Praga iar in prezent locuieste la New York impreuna cu sotia si cu cei doi copii ai sai, Madlenka si Matej. A absolvit Academia de arta, arhitectura si design din Praga si The Royal College of Art din Londra.
In anul 2003 a obtinut prestigioasa bursa MacArthur.
Petr Sis este autorul a 22 de carti pentru copii, a ilustrat aproape 50 de carti, a realizat 26 de filme animate, creeaza afise de film, obiecte plastice si pictura murala.
ENGLISH VERSION
“I was born at the beginning of it all, on the Red side of the Iron Curtain.”
Through annotated illustrations, journals, maps, and dreamscapes, Peter Sis shows what life was like for a child who loved to draw, proudly wore the red scarf of a Young Pioneer, stood guard at the giant statue of Stalin, and believed whatever he was told to believe. But adolescence brought questions. Cracks began to appear in the Iron Curtain, and news from the West slowly filtered into the country. Sis learned about beat poetry, rock’n roll, blue jeans, and Coca-Cola. He let his hair grow long, secretly read banned books, and joined a rock band. Then came the Prague Spring of 1968, and for a teenager who wanted to see the world and meet the Beatles, this was a magical time. It was short-lived, however, brought to a sudden and brutal end by the Soviet-led invasion. But this brief flowering had provided a glimpse of new possibilities: creativity could be discouraged but not easily killed.
Through journal entries, captions, and the story of a boy who loves to draw, we get an account of the Cold War era from 1948 to the fall of the Berlin Wall in 1989. The boy in the book is allowed to draw anything he wants at home, but when he starts school, he can only draw what he’s told to draw. We learn how easy it is to brainwash children who are encouraged to report their parents if they hear them say anything against the government. To Sis, this is the way life is until he gets wind of things he isn’t allowed to know about: rock ‘n roll music, the Beatles, Elvis Presley. We then learn what it’s like to be oppressed, to be denied freedom and get glimpses of Sis’ dreams to be free.
Tweet