Cinemascop | Ediţia a 2-a

Festivalul Cinemascop a debutat în 2018, în Grădina de vară din Eforie Sud, iar între 1-7 august 2019, această locaţie prinde viaţă din nou, odată cu a doua ediţie. În fiecare zi vor avea loc ateliere de creaţie pentru copii, vor fi realizate picturi murale, o expoziţie foto va putea fi vizitată, iar odată cu ora 21:30 încep proiecţiile de film. Intrarea este liberă la toate activităţile, iar primii 200 de spectatori ce vin seara la film primesc o bere cehă cadou!

Când aţi văzut ultima dată un film într-o grădină de vară de pe litoral? Cinemascop revine pentru a oferi această ocazie celor aflaţi în Eforie Sud, dar şi celor dornici să reviziteze un astfel de cinematograf, cât şi celor care, poate, fac cunoştinţă pentru prima dată cu atmosfera de grădină de vară.

Program proiecţii de film (ora 21:00)

–1.08 Femeile din viaţa mea (Italia, 2013, 93’, r. Fausto Brizzi)–

Andrea este un bărbat care s-a săturat ca fetele să îl părăsească după ce îi cunosc familia, formată exclusiv din femei, astfel că atunci când o întâlneşte pe Giulia, începe un joc în care femeile din viaţa lui sunt înlăturate din povestea pe care i-o prezintă noii iubite.

–2.08 Mama ştie cel mai bine (Portugalia, 2016, 88’, r. Nuno Rocha)–

Familia Anei Luisa se reuneşte pentru a celebra aniversarea tatălui ei. Discuțiile pe care membrii familiei le au se învârt în jurul situației mamei Anei, care a decedat în urmă cu ceva timp. În acest context, Ana Luisa conștientizează felul în care această situație i-a influențat alegerile și ce s-ar fi întâmplat dacă deciziile ei erau altele. În același timp, un eveniment ale căror origini nu se cunosc cauzează o schimbare a spațiului și a timpului, oferind oamenilor oportunitatea de a cunoaște lumi paralele. Astfel, Ana Luisa poate descoperă că îşi poate schimba trecutul.

–3.08 Kincsem – Pariul secolului (Ungaria, 2017, 121’, r. Gábor Herendi)–

Erno Blaskovich a pierdut totul în urma revoluției din anul 1848. Acesta este pasionat de cai, iar calul Kincsem apare în viaţa sa şi îi oferă un scop în viața lipsită de sens. Astfel, acesta are o șansă să recâștige tot ceea ce pierduse: iubire, faimă și răzbunare.

–4.08 Aventuri fără pereche (Cehia, Slovacia, Croaţia, 2016, 83’, r. Galina Miklínová)–

Mâncăcioșii de șosete sunt creaturi pe care oamenii nu le pot vedea, responsabile pentru dispariția șosetelor. Ei mănâncă doar câte o șosetă, lăsând perechile… desperecheate. Viața acestor mici personaje este o aventură continuă. Îți trebuie curaj să găsești o familie cu multe șosete și să înveți să trăiești cu oameni prin preajmă. Iar eroii noștri nu duc lipsă de curaj!

–5.08 Balul Pompierilor (Cehoslovacia, 1967, 71’, r. Miloš Forman)–

Departamentul pompierilor dintr-un orăşel de provincie dă o petrecere mare pentru a celebra a 86-a aniversare a fostului lider. Întregul oraş este invitat, dar lucrurile nu merg conform planului. Cineva fură premiile de la loterie, iar candidatele la concursul de frumuseţe organizat cu această ocazie nu prea vor să participe sau nici nu sunt din cale-afară de frumoase.

–6.08 Tsatsiki, tata şi războiul măslinilor (Suedia, 2015, 91’, r. Lisa James Larsson)–

Tatăl lui Tsatsiki este obligat să își vândă livada de măslini şi hotelul dintr-un sătuc din Grecia, însă acesta, alături de prietenii lui, Per-Hammar și Alva, sunt dispuși să găsească o modalitate prin care acest lucru să fie oprit iar livada să nu fie vândută unei corporații răuvoitoare.

–7.08 Fotbal Infinit (România, 2018, 70’, r. Corneliu Porumboiu)–

Documentarul lui Corneliu Porumboiu spune povestea lui Laurențiu Ginghină, un bărbat din Vaslui, orașul natal al regizorului, care este nevoit să renunțe la sport, după ce a suferit o serie de accidente. Nemaiputând să joace fotbal, acesta vine cu o nouă teorie, a unei modalități de a practica acest joc într-un mod mai puțin violent. La o analiză mai atentă, documentarul este o metaforă a libertății individuale, care poate fi legată și de trecutul totalitar al României.

Înaintea fiecărui lungmetraj, vor fi proiectate scurtmetraje din Campania #EUandME, din partea Reprezentanța Comisiei Europene în România. În plus, am pregătit 7 animaţii cehe scurte, venite din Cehia prin festivalul de film de animaţie Anifilm.

Program ateliere creative pentru copii (16:00 – 19:00)

1.08 – Pictăm eroii şi prinţesele preferate
2.08 – Desenăm cu creioane colorate
3.08 – Animalul meu fantastic favorit
4.08 – Animăluţul şosetă sau şoseta animăluţ
5.08 – Desenăm filmul
6.08 – Facem colaje şi pictăm animale marine
7.08 – Grafică de poveste şi ilustraţie

Activiăţile vor fi împărţite pe grupele de vârstă 3-7 ani şi 8-15 ani. Participarea este gratuită. Ateliere sunt organizate cu sprijinul Koh-I-Noor Hardtmuth Romania.

Organizatori: Centrul Ceh Bucureşti, EUNIC România

Co-organizatori: Primăria Oraşului Eforie, Radef RomâniaFilm, Forumul Artelor Vizuale

Sponsori şi parteneri: Electrica Furnizare, Electrica Serv, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Generali România, Jidvei, Budweiser Budvar, Koh-I-Noor Hardtmuth România, Centrul Cultural Judeţean Constanţa Teodor T. Burada, Policolor, Fabrica de Pufi, Institutul Cultural Român, Ambasada Suediei din Bucureşti, Institutul Camões București, Institutul Balassi, Institutul Italian de Cultură, Animest, Anifilm, 42 KM FILM, Freealize, Casa cu Smochin, THR Marea Neagra, Pattern Media, Fedo’s Burger Bar, Mnom-Mnom, Gust Oriental, M&M’s România, Hotel Edmond, Hotel Cosmos, Hotel Mare Mar, Hotel Anca, Hotel Fortuna, Complex Fortuna, Hotel Genius, Hotel Belona, Hotel Mercur, Hotel Jiul, Hotel Atlantis, Hotel Crişana, Hotel Splendid

Parteneri media: PRO Cinema, Radio Europa FM, Radio Romania Actualităţi, Eforie Online, Radio Constanţa, Radio Vacanţa, Radio România Cultural, AGERPRES, Cinemagia, Revista Zeppelin, LiterNet.ro, filme-cărţi.ro, MovieNews.ro, Igloo media, Cuget Liber, Observator cultural, Ziarul Metropolis, Aarc – All About Romanian Cinema

Festivalul Cinemascop este organizat cu scopul de a readuce la viață una dintre grădinile de vară abandonate din România. Cinematografele în aer liber de pe litoral au fost foarte populare in perioada anilor ’60-’80, iar în ultimii ani, ca și alte cinematografe din țară, au început să iasă din funcțiune. Astfel, organizarea unui festival în Eforie Sud are ca scop punctarea unei problematici cu care ne confruntăm la noi în țară – situația clădirilor abandonate și în speță a cinematografelor, dar și oferirea de alternative de petrecere a timpului liber pentru localnici și turiști.