Cum construim o comunitate sănătoasă? – BUCHAREST SCIENCE FESTIVAL

Miercuri, 25 septembrie, este Ziua Sănătății la Bucharest Science Festival 2019! Ultima discuție ce va avea loc în acea zi, de la ora 19:00, aduce în prim plan subiectul sistemului de sănătate din România.

Speranța de viață a românilor este cu aproape 6 ani mai mică decît media Uniunii Europene. O bună parte dintre îmbolnăviri și decese pot fi prevenite, iar banii nu sînt totul. Organizarea sistemului românesc de sănătate, influența politică, corupția, migrarea personalului medical, dar și finanțarea insuficientă contribuie masiv la afectarea stării de sănătate a românilor.

O comunitate sănătoasă se distinge prin cooperarea membrilor săi cu scopul de a preveni bolile și de a încuraja un trai sănătos. Vaccinarea, sprijinul acordat persoanelor în dificultate, accesibilitatea serviciilor medicale sunt doar cîteva dintre măsurile bine-cunoscute pe care le putem lua pentru a crea o societate prietenoasă și sănătoasă.

Cum putem construi o comunitate sănătoasă? De unde trebuie să începem? E suficient să facem singuri ce putem?

Dezbaterea se va centra pe modul în care politicile publice și eforturile nonguvernamentale pot să contribuie la construirea unei comunități mai sănătoase, în care deciziile politice să fie bazate pe studii fundamentate științific și pe investiția eficientă și inteligentă a fondurilor publice pentru obținerea unor beneficii maxime pentru sănătate.

La dezbatere vor participa:
• Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu-Rusescu” și conferențiar la UMF “Carol Davila”, fondator al Spitalul Virtual pentru Copii;
Vlad Voiculescu , fost ministru al sănătății și unul dintre fondatorii MagiCAMP, o comunitate dedicată sprijinirii copiilor bolnavi de cancer, fost vicepreședinte al European Cancer Patient Coalition (ECPC) în domeniul drepturilor pacienților și inițiator al “Rețelei Citostaticelor”;
Marian Ivan, președintele Organizației pentru Promovarea Transportului Alternativ în Romania – Optar.RO.

Moderator: Aurel F. Marin, jurnalist de știință și medic.

Intrarea este liberă. Eveniment Facebook aici.