Orientul Mijlociu – Rana care nu se mai închide

Frontline Club aduce la Centrul Ceh o nouă discuție arzătoare. Pe 6 noiembrie, de la ora 19:00, dezbatem situația Orientului Mijlociu cu expertul militar Cornel Codiță, profesorul Dragoș Mateescu (intervenție Skype din Izmir), Armand Goșu, conferentiar universitar la Facultatea de Stiinte Politice și jurnalistul Cătălin Gomboș. Dezbaterea va fi moderată de jurnalistul Mircea Barbu.

Americanii s-au retras din acordul nuclear cu Iranul, și-au părăsit aliații kurzi lăsând astfel drum liber armatei turce în nordul Siriei și permițând Rusiei să intervină ca factor de stabilitate în regiune. Între timp protestele din Liban au dus la demisia premierului Hariri iar formarea unui nou guvern presupune obținerea voturilor Hezbollah, formațiune finanțată de Iran și considerată teroristă de către SUA. Hariri a fost acum 2 ani silit de prințul Mohammed bin Salman – acuzat de turci că este cel care a ordonat uciderea jurnalistului Khashoggi – să își dea demisia din aceeași funcție de prim ministru al Libanului sub pretextul că nu mai poate guverna din cauza Iranului. Între timp, din închisorile kurde au evadat sute de luptători ISIS, spectrul refacerii Statului Islamic fiind mult mai real.

Acum 30 de ani, ultima vizită de stat a lui Nicolae Ceaușescu a fost în Iran. Regimul comunist de la București dădea o mare importanță relațiilor cu țările Orientului Mijlociu. Politica externă post comunistă a ignorat în mare măsură această zonă și, după gafa mutării ambasadei din Tel Aviv la Ierusalim, România a pierdut locul de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU.
De ce e important să urmărim mișcările dintre Turcia, Iran, Rusia, SUA și Arabia Saudită și ale aliaților lor din Orientul Mijlociu vorbim miercuri, 6 noiembrie, cu expertul militar Cornel Codiță, profesorul Dragoș Mateescu (intervenție Skype din Izmir), Armand Goșu, conferentiar universitar la Facultatea de Stiinte Politice și jurnalistul Cătălin Gomboș. Dezbaterea va fi moderată de jurnalistul Mircea Barbu.

Invitați:

Armand Goșu este publicist și conferențiar dr. la Facultatea de Științe Politice a Universității din București. Este specializat în relațiile româno-sovietice/ruse și în evoluțiile politice și diplomatice din spatiul ex-sovietic.

Dragoș C. Mateescu este lector în Științe Politice și Relații Internaționale la Universitatea Economică Izmir (Izmir University of Economics), licențiat în științe politice la Universitatea București și doctor în relații internaționale al Universității Nottingham Trent, Marea Britanie.

A scris despre relațiile inter-etnice din Turcia și România, politica de vecinătate a Uniunii Europene, extinderea și relațiile Uniunii Europene cu Turcia. Miercuri, Dragoș Mateescu va vorbi la Frontline Club Bucharest despre invazia Turicei în Siria și situația din Orientul Mijlociu.

Cornel Codiță este sociolog, analist militar și comentator politic român, cadru didactic universitar și ofițer în rezervă al Armatei Române, având gradul de General de brigadă.
Este fondator al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), unde a condus Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană. A contribuit la înființarea și dezvoltarea Centrului de Studii NATO și a Institutului pentru Studii Internaționale și de Securitate.

Cătălin Gomboș este din 2001 jurnalist Radio România pentru care între 2003 și 2008 a fost corespondent de război în Irak și în Afghanistan. Între 2009 și 2012 a fost corespondent Radio România în Republica Moldova, unde, începând cu primăvara lui 2011, a contribuit la înființarea și coordonarea Radio Chișinău. A obținut mai multe premii și distincții, între care “Tânărul jurnalist al anului 2008”, acordat de Freedom House România pentru reportaj scris și Premiul Asociației Euro-Atlantice “Manfred Woerner” pentru corespondențe de război.

Alexandru Rusu este realizator la Radio România Actualități. A obţinut premiul Clubului Roman de Presă pentru talk-show radio în anul 2005 și premiul FreeEx pentru libertate de exprimare în anul 2015. În anul 2012 a fost decorat cu Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate pentru activitatea în domeniul radiofonic. În această sera, Alexandru Rusu va modera dezbaterea despre situația din Orientul Mijlociu.

Eveniment Facebook aici.