1989 – 30 de ani de Cehie și Slovacie liberă | Frontline Club

Discuția organizată împreună cu Frontline Club Bucharest pe 27 noiembrie, de la ora 19:00, vizează situația Cehoslovaciei și Revoluției de Catifea din 1989. 

Cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la căderea comunismului, Frontline Club Bucharest împreună cu Institutul Polonez din București, Centrul Ceh, Institutul Goethe și Institutul Maghiar, membre ale reţelei institutelor culturale europene EUNIC România, organizează o serie de proiecții de filme documentare și dezbateri despre efectele comunismului în țările din Europa Centrală și de Est, la care vor participa experți străini și români.

Prăbușirea Cortinei de Fier în anul 1989 a fost acceptată cu același entuziasm peste tot în Europa Centrală și de Est, însă modul în care țările din această regiune s-au dezvoltat în noul spațiu democratic a fost extrem de diferit.

Ce s-a întâmplat în anul 1989? În ce măsură percepția noastră asupra situației din alte țări comuniste a fost conformă cu realitatea? Care au fost asemănările și diferențele dintre dictaturile comuniste? Cum am încercat să ne opunem comunismului? Cum ne raportăm la crimele comunismului și cum îi comemorăm victimele? Ce ne-a învățat această experiență și cine suntem la 30 de ani de la căderea comunismului?

Pe 27 noiembrie vom vorbi cu Adam Hudek, Robin Ujfaluši, Ioan Stanomir și Cosmin Popa despre revoluția de catifea, dezintegrarea Cehoslovaciei și ce evenimente au marcat evoluțiile Cehiei și Slovaciei în cei 30 de ani ce au urmat. Dezbaterea va fi moderată de jurnalistul Ovidiu Popică.

Discuția va fi în limba engleză.

Eveniment Facebook aici.

Fotografie de Bajgar Radek