Weekendul filmului cehoslovac la Brăila

În weekendul 14-16 februarie, patru dintre cele mai importante filme cehoslovace vin la Brăila! Împreună cu Cinefeel și Centrul de creție Brăila, reușim să ajungem într-o nouă locație iarna aceasta, iar brăilenii vor avea parte de un weekend cehoslovac. 

🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
Vineri, 14.02 – ora 18:30
Balul pompierilor (Horí, má panenko / r. Miloš Forman / 1967 / 71 min.)

Filmul „Balul pompierilor” este ultimul regizat de celebrul Miloš Forman, înainte de a părăsi țara. Filmul a fost interzis după ce a rulat o scurtă perioadă, fiind o satiră evidentă la adresa sistemului politic.

Departamentul pompierilor dintr-un orăşel de provincie dă o petrecere mare pentru a celebra a 86-a aniversare a fostului lider. Întregul oraş este invitat, dar lucrurile nu merg conform planului. Cineva fură premiile de la loterie, iar candidatele la concursul de frumuseţe organizat cu această ocazie nu prea vor să participe sau nici nu sunt din cale-afară de frumoase.

Premii: nominalizare pentru cel mai bun film străin la Premiile Oscar (1969)

🚂🚂🚂🚂🚂🚂🚂🚂🚂
Sâmbătă, 15.02 – ora 17:00
Trenuri bine păzite (Ostře sledované vlaky / r. Jiří Menzel / 1966 / 96 min.)

Acțiunea se petrece într-o gară izolată din Cehoslovacia ocupată de germani, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și urmărește maturizarea adolescentului timid pe nume Miloš, proaspăt angajat al gării. Grija cea mai mare a tânărului, în ciuda turbulențelor create de război și a furiei reprimate a oamenilor din jurul său, este să scape de virginitate.

Premii: Premiul Oscar pentru cel mai bun film strain, nominalizat la Globul de Aur pentru cel mai bun film străin

🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼
Sâmbătă, 15.02 – ora 19:00
Margarete (Sedmikrásky / r. Věra Chytilová / 1966 / 76 min.)

Două tinere încearcă să înţeleagă sensul lumii şi al vieţii lor prin cele mai extravagante mijloace. „Margarete” a fost descris de critică drept „una dintre cele mai uimitoare realizări stilistice şi psihedelice ale anilor `60” şi posibil „cel mai radical film al deceniului, atât ideologic, cât şi formal”.

Un film emblematic pentru avangarda cehoslovacă, acesta este o comedie neagră construită în buna tradiție a dadaismului. Îmbrăcate în costume negre ți machiate strident cu aceeași culoare, Marie și Marie fac tot posibilul să intre în bucluc. Înscenează cine cu bărbați bogați și bătrâni, mănâncă și beau, iar apoi se fac pierdute într-o manieră tipică filmelor lui Chaplin. În epocă, filmul a fost interzis, iar regizoarei Vera Chytilová i-a fost interzis să mai facă filme timp de 10 ani.

🚜🚜🚜🚜🚜🚜🚜🚜🚜
Duminică, 16.02 – ora 18:00
Sătucul meu drag (Vesničko má středisková / r. Jiří Menzel / 1985 / 100 min.)

Inima comunității este o cooperativă agricolă. Pavek este șoferul de camion al fermei și, de asemenea, partenerul-protector al lui Otik, care are tendința să dea greș și când vine vorba de lucruri simple. Ca toți ceilalți săteni, Pavek a avut grijă de blândul Otik, asumându-și responsabilitatea pentru greșelile lui, dar în ultimele săptămâni situația a devenit intolerabilă și cere să lucreze cu un nou coleg. Cu toate acestea, pe măsură ce Otik se pregătește să fie relocat la Praga, unde poate începe o viață nouă, independentă, observăm că toate firele narative duc la aceeași concluzie: oamenii satului își dau seama că depind unul de altul mult mai mult decât ar fi crezut, iar Otik a fost întotdeauna „lipiciul” care a ținut comunitatea împreună.

🎞️🎞️🎞️🎞️🎞️🎞️🎞️🎞️🎞️🎞️
Intrarea la proiecții este liberă! Eveniment Facebook aici.

Proiecții organizate de Centrul Ceh (Czech Centre Bucharest), Cinefeel și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila (Centrul de Creație Brăila)