Legitimarea între lege și abuz – dezbatere publică

O nouă dezbatere organizată de Frontline Club vă așteaptă diseară, 25 februarie 2020, de la ora 19:00, la Centrul Ceh. Vorbim cu specialiști depsre drepturile și obligațiile cetățenilor atunci când li se cere să se legitimeze de către organele de ordine. 

Abuz de putere, distrugere de bunuri, privare de libertate, lovire și vătămare sau furt sunt posibilele urmări ale unei banale legitimări efectuate de forțele de ordine. Pentru toate aceste infracțiuni, Codul Penal prevede pedepse care însă nu sunt aproape niciodată aplicate atunci când făptași sunt oamenii legii.
În ultimii ani bogați în proteste, activiști civici și reprezentanți ai presei s-au găsit uneori în situații în care legitimarea de către forțele de ordine a fost făcută cu zel și a semănat, mai degrabă, cu un abuz de putere.

Marți, 25 februarie, vom discuta cu:

-Cristina Lupu, director executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent,
-Vasile Armașu, comisar-șef, directorul Direcției de Ordine Publică din cadrul IGPR,
-Emil Furdui, subcomisar, șef serviciu în cadrul aceleiași direcții, cu colonelul
-Cosmin Chesaru și sublocotenentul Iulian Drăgiulin din partea Jandarmeriei,
-Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Polițiștilor Europeni EUROPOL și
-Cristian-Mihai Dide, președintele asociatie Evoluție În Instituție

despre drepturile și obligațiile pe care le au cetățenii și organele de ordine atunci când se face legitimarea. Dezbaterea va fi moderată de jurnalista Ramona Ursu.

Cristina Lupu este directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, unde coordonează programele privind diversitatea în presa și pe cele pentru presa locală. Înainte de a lucra la CJI a fost reporter special la Evenimentul Zilei și specialist PR la o firmă de relații publice și comunicare. Marți, 25 februarie, Cristina Lupu va lua parte la dezbaterea despre legitimare și abuzurile poliției.

Ramona Ursu și-a început cariera în presă în 2006, la Evenimentul Zilei. Au urmat doi ani la „Bulina Roşie”, unde a fost reporter la ediţia de Moldova. Din 2008, s-a alăturat trustului Adevărul Holding unde a fost redactor-şf adjunct, la Iaşi, peste cele şase echipe din Moldova. În 2010, a ajuns la Chişinău, unde a format echipa „Adevărul” Moldova.
Din iunie 2011, s-a alăturat redacţiei „Adevărul” de la Bucureşti, unde a fost, pe rând, redactor-şef adjunct la „Adevărul de Seară” şi, apoi, la ediţiile locale ale ziarului-mamă, iar în prezent este senior editor la Newsweek Romania. Mâine, 25 februarie, Ramona Ursu va modera dezbaterea despre legitimare și abuzurile poliției, care va avea loc la Centrul Ceh.
Eveniment Facebook aici.