Sâmbăta Sonoră cu Ivan Palacký, CZ | Săptămâna Sunetului

Vine Săptămâna Sunetului! SĂPTĂMÂNA SUNETULUI este un program anual ce propune evenimente cu scopul de a iniţia publicul într-o mai bună cunoaştere a sunetului şi de a sensibiliza toţi actorii sociali asupra importanţei calităţii mediului sonor. Miercuri, 4 martie 2020, de la ora 20:00, îl avem invitat pe muzicianul ceh Ivan Palacký, cu un solo de noise poetic la mașina de cusut Dopleta 160!

Creată în Franța în 2004, Săptămâna Sunetului (La Semaine du Son) există astăzi în zeci de orașe din lume, Bucureștiul fiind primul oraș din Europa centrală și de Est care a aderat la Principiile Săptămânii Sunetului cu scopul de a deschide dialogul despre sunet în complexitatea perspectivelor contemporane, a preocupărilor ecologice, a dezvoltării socio-culturale și a creației artistice.

Cea mai recentă acțiune cu impact global este adoptarea în 2018 de către UNESCO a rezoluției „Importanța sunetului în lumea de azi: promovarea de bune practici”, bazată pe cele 5 tematici ale Cartei Săptămânii Sunetului (Charte de La Semaine du Son). Începând de anul acesta Săptămâna Sunetului a intrat sub înalt patronajul UNESCO World, decizie semnată de ambasadorii la UNESCO a tuturor țărilor membre, inclusiv România.

Muzician, architect și colecționar de sunete, Ivan Palacký a cântat cu diferite grupuri și a făcut parte din mai multe proiecte muzicale. A cântat în trioul „Slede, zive slede” (Herring, live herring), iar în prezent e membru al unui duo audiovizual numit „Koberce, zaclony/Carpets, Curtains“, cu Filip Cenek. Membru entuziast al Prague Improvisation Orchestra, vocalist și chitarist al grupului „Pátí na světě/Fifth in the World“, membru al cuartetului „Messier Objects“ alături de Klaus Filip, Andrea Neumann și Toshimaru Nakamura). Cuartetul a publicat un album la Ftarri (JP). Ivan Palacký „scrie” un jurnal sonor al tuturor călătoriilor sale, colecționează fragmente de povești, sunete caudate și diverse „greșeli acustice”. Îi place să cânte în grupuri improvizate și duo- uri (Cremaster, Ruth Barberán, Margarida Garcia, Will Guthrie, Andrea Neumann, Klaus Filip, Toshimaru Nakamura etc.), dar și solo.

Începând din 2005, principalul său interes a fost să „dezgroape” sunete dintr-o mașină de cusut marca Dopleta 160, fabricată în anii 70.

www.palacky.org
www.fiume.cz/carpetscurtains
www.ftarri.com/meenna/999/index.html
www.patinasvete.cz

 

Concert organizat cu sprijinul Centrului Ceh de la București.

Eveniment Facebook aici.

Organizator SĂPTĂMÂNA SUNETULUI: Asociația Jumătatea plină (Anamaria Pravicencu și Octav Avramescu)
Parteneri onorifici: Semaine du Son (Franța), UNESCO
Partenerii ediției 2020: Goethe-Institut Bucuresti, Centrul Ceh București, Forumul Cultural Austriac, Rezidența BRD Scena9, Institutul Balassi București, Institutul Francez București, Teatrul NAțional Radiofonic / Radio România Cultural, Universitatea Națională de Muzică București, Switch Lab, CINETic, Atelier 030202, Londohome, Pariz, Control Club, Axa Valaha Productions, UNDA Recording și Chainsaw Europe.
Parteneri media: Revista Zeppelin, Decât o Revistă, Scena9

Tot în cadrul acestei săptămâni speciale, găzduim o proiecți de film și discuție cu directorul festivalului ceh Obscene Extreme, Curby. Detalii aici (eveniment Facebook aici).