Tinnitus îți fură liniștea, conferință | Săptămâna Sunetului
În cadrul Săptămânii Sunetului, ce va avea loc între 2-8 martie 2020, Centrul Ceh găzduiește 3 evenimente, primul fiin o conferință organizată cu ocazia Zilei Internaționale a Auzului declarată în data de 3 martie de către Organizația Mondială a Sănătății. Astfel, pe 3 martie, de la ora 18:00, vă așteptăm pe la noi!
Invitate:
Dr. Mădălina Georgescu, medic primar ORL
Anca Modan, audiolog
2020 este anul Beethoven, care a suferit de surditate, și ne-am propus să discutăm despre TINNITUS care este un simptom ce afectează 1 din 8 oameni.
Definiție:
Tinnitusul este senzatie de zgomot în ureche, cap sau în jurul capului în absența unei surse de sunet extern. Poate apărea în orice formă de surditate sau la pacienții cu auz normal.
„Tinnitus este o problemă care ar trebui adresată public, cel puțin sub formă de informare, atât a ceea ce definește acest simptom, cât și asupra tratamentelor posibile, în cercetare și/sau disponibile în România. De-a lungul anilor, am întâlnit mai mulți oameni afectați de Tinnitus, majoritatea muzicieni. Am vorbit cu ei despre operații, tratamente medicamentoase, tratamente alternative, tehnici de reducere a intensității etc. Însă cel mai evident a fost faptul că există un fel de „orbire” datorată dezinformării. De cele mai multe ori oamenii nu știu ce li se întâmplă, sunt speriați, se simt singuri, izolați și de multe ori cred că au luat-o razna, pur și simplu.
Eu cred că este esențial să aducem în discuție acest simptom altfel decât prin știri gen „Eric Clapton a dezvăluit lumii că este afectat de o boală înfiorătoare!”. Există multe informații pe Internet, tot felul de studii, sugestii de tratamente, hățișul este des… Aș vrea foarte mult să aducem puțină claritate, atât cât este posibilă în acest format de eveniment, asupra acestei bizare manifestări a capului nostru, simptom care distruge viața multor oameni, în special muzicieni și sunetiști.”
Anamaria Pravicencu, organizatoare Săptămâna Sunetului
*
Dr. Mădălina Georgescu
Doctor în medicină, medic primar ORL, cu competenţă în Audiologie, Mădălina Georgescu are o experienţă de peste 10 ani în tratarea problemelor legate de sănătatea urechii, de la tulburări de auz şi de echilibru, până la protezare auditivă sau implant cohlear.
Înclinaţia deosebită către tratarea problemelor de auz ale copiilor, au determinat-o pe Mădălina Georgescu să dedice o mare parte din activitatea sa pacienţilor cu vârste mici ce aveau nevoie de o evaluare corectă a auzului, precum şi de indicaţii terapeutice adecvate. De asemenea, nedezvoltarea corectă a limbajului la copiii mici necesită o abordare complexă, ORL, audiologică, logopedică şi psihologică căreia Dr. Mădălina Georgescu i s-a dedicat în ultimii 10 ani. Mulţi copii care nu vorbesc sunt surzi, singura soluţie pentru ei fiind implantul cohlear (dispozitiv electronic costisitor – peste 20.000EURO – care se introduce chirurgical direct în urechea internă a copilului surd). Accesul la implantul cohlear este posibil din anul 2000 printr-un Program Naţional de Sănătate, iniţiat de Institutul de Fono-Audiologie şi Chirurgie Funcţională ORL din Bucureşti.
Dr. Mădălina Georgescu a fost inclusă în colectivul de implant cohlear încă de la iniţierea acestuia, fiind specializată în diagnosticarea surdităţii, precum şi în reglarea sistemelor de implant cohlear.
Mădălina Georgescu a urmat în ultimii ani peste 65 de cursuri şi workshopuri naţionale şi internaţionale în domeniul tulburarilor de auz si de echilibru şi este membru într-o serie de societăţi medicale româneşti, europene şi internaţionale precum Colegiul Medicilor din România, European Federation of Audiology Societies, E.A.O.N.O. (European Academy of Otology&Neuro-otology), Societatea Română de ORL Pediatrie şi ISVR (The International Society for Virtual Rehabilitation).
*
Organizator: Asociația Jumătatea plină (Anamaria Pravicencu și Octav Avramescu)
Parteneri onorifici: Semaine du Son (Franța), UNESCO
Partenerii ediției 2020: Goethe-Institut Bucuresti, Centrul Ceh București, Forumul Cultural Austriac, Rezidența BRD Scena9, Institutul Balassi București, Institutul Francez București, Teatrul NAțional Radiofonic / Radio România Cultural, Universitatea Națională de Muzică București, Switch Lab, CINETic, Londohome, Pariz, Control Club, Axa Valaha Productions, UNDA Recording și Chainsaw Europe.
Parteneri media: Revista Zeppelin, Decât o Revistă, Scena9
Eveniment Facebook aici.
Celelalte două evenimente din cadrul Săptămânii Sunetului sunt: Sâmbăta Sonoră cu Ivan Palacký, CZ | Săptămâna Sunetului și Curby – 20 Years of Obscene Extreme (the movie).