#unfilmcehpezi – filme cehe pe Youtube
Chiar dacă nu mai putem organiza proiecțiile voastre preferate, vă invităm să vedeți filme cehe altfel – Arhiva Națională de filme din Cehia (Národní filmový archiv) are un cont de Youtube unde încarcă filme cehoslovace și cehe, iar câteva au și subtitrare în engleză. Deci, haideți să ne uităm la #unfilmcehpezi!
1. Those Wonderful Movie Cranks (CZ: Báječní muži s klikou, r. Jiří Menzel, 1978), o comedie despre un proiecționist care, la începutul secolului trecut, străbate satele din Boemia și visează să deschidă un cinematograf în Praga. Se împrietenește cu un cameraman (jucat de Menzel) care, la rândul său, își dorește să facă filme despre realitatea din jur. Báječní muži s klikou este un tribut adus pionierilor filmului mut, fiind realizat cu ocazia sărbătoririi a 80 de ani de la nașterea cinematografiei cehe.
2. The Prague Five (CZ: Pražská 5, r. Tomáš Vorel, 1989) reunește 5 filme scurte, fiecare prezentând o trupă de teatru mai puțin tradițională, cu propriul stil și propria poetică, toate reunite sub comentariul satiric al doctorului Milan Šteindler.
3. Národní filmový archiv aduce pe micul ecran din casele noastre drama de război Carriage to Vienna (CZ: Kočár do Vídně, r. Karel Kachyňa, 1966). La finalul războiului, o femeie cehă se trezește față în față cu inamicul – doi soldați germani, dintre care unul rănit, ce vor să fie transportați de către aceasta spre granița cu Austria. Acțiunea se petrece pe parcursul unei zile, atmosfera fiind apăsătoare, cu o imagine ce o completează și subliniază sentimentele tulburi ale celor trei personaje.
4. Încă un film ceh, vă rog – adaptarea cehă a basmului „Frumoasa și bestia”, regizat de Juraj Herz în 1978. Dacă ați venit la proiecțiile noastre de la Fiction Tuesdays, îl știi deja pe acest regizor ale cărui filme aparțin genurilor horror și fantasy – spre exemplu „The Cremator” și „Morgiana”. În acest film, Juraj Herz adaptează clasica poveste sub forma unui spectacol vizual misterios, cu o narațiune mai degrabă lirică.
5. Comedia Killing the Devil (CZ: Vražda ing. Čerta, r. Ester Krumbachová, 1970) este despre o femeie ce tânjește după companie masculină și o primește odată ce îl întâlnește pe domnul Bohouš Čert, care este, de fapt, domnul Diavol. Însă el nu este genul de diavol la care v-ați aștepta, ci un hapsân căruia îi pasă, mai mult decât orice, de mâncarea pe care noua lui iubită i-o gătește cu mare grijă și drag. Un anti-rom-com și singurul film regizat de Krumbachová, acesta a fost considerat de către Jan Nemec, soțul regizoarei de atunci, ,,cel mai prostesc film” pe care l-a văzut vreodată. Hm, hai să vedem dacă e chiar așa.
6. Shame (CZ: Stud, r. Ladislav Helge, 1967) spune povestea lui Arnošt Pánek, liderul unui oraș din Moravia. Regizorul Ladislav Helge sublinează mentalitatea unui politician de județ, care a construit o rețea puternică în jurul său și refuză să schimbe ceva în modul de conducere și în felul lui de a fi. Helge ridică o întrebare importantă – prezintă o conștiință coruptă, unde bunăstarea materială devine singura măsură a valorilor. Shame este unul dintre cele mai importante filme ale anilor ’60, care diagnostichează cu precizie atmosfera socială și politică din acea vreme.
7. Un alt film pe care îl puteți vedea online este drama psihologică adaptată după o piesă de teatru scrisă de Karel Čapek – The White Disease (CZ: Bílá nemoc, r. Hugo Haas, 1937). Haas creează o narațiune alegorică prin care exprimă conceptul umanist prezent la acel moment în toată Europa, cuprinsă de agresiunile naziste. Pe fundalul aminențării războiului, povestea îl prezintă pe doctorul Galén, ce găsește un antidot împotriva „bolii albe”, pe care este dispus să îl ofere cu condiția de a opri războiul ce se apropie.
Deci, dacă vă era dor de un film ceh ca la Fiction Tuesdays, aruncați un ochi pe Youtube și vedeți #unfilmcehpezi, alături de o bere cehă!
Tweet