Pregătiri culinare de Paște în variantă cehească
Cehii tocmai au sărbătorit Paștele, iar majoritatea românilor se pregătesc de această sărbătoare, chit că din carantină. Așa că, dacă tot ne-am pus la încercare aptitudinile culinare în ultima lună de izolare, haideți să gătim cehește săptămâna aceasta.
Sărbătorile pascale sunt prilej pentru multe mâncăruri tradiționale: Kaiserschmarn sau Miercurea Urâtă (când mâncarea trebuie să arate „urât” și nu conform planului), ceva verde pentru Joia Verde (pătrunjel, urzici și spanac), pește sau supe cremă pentru Vinerea Mare (ziua de post), nádivka și mazanec în Sâmbăta Albă. Duminica Paștelui este apogeul sărbătorii – patiseria specifică, precum buchty, jidáše și pučálky se consumă atunci, iar tocănița de carne este servită urmată de beránek la desert. Lunea este încărcată de mâncăruri cu ou, care simbolizează renașterea.
Mazanec
- 1/2 kg făină (polohrubá)
- 120 g unt topit
- 100 g zahăr
- 3 gălbenușuri
- 1 cub (42g) drojdie proaspătă
- 2 dcl lapte călduț
- un praf de sare
- 30 g migdale tăiate
- 40 g stafide
- vanilie
- coajă rasă de lămâie
- rom
- migdale pentru presărat
Pregătiți kvásek (amestecul de drojdie) din jumătate din cantitatea de lapte călduț, o linguriță de zahăr și drojdie sfărmată. Într-un alt castron bateți untul cu zahărul, gălbenușurile, vanilia, coaja de lămâie, sarea și puțin rom. Adăugați încet amestecul de drojdie lăsat să se odihnească și restul laptelui. Treptat, începeți să adăugați făina, migdalele și stafidele. Frământați aluatul cu o lingură de lemn, până când face balonașe. Acoperiți-l cu un șervet, așezați-l într-un loc călduros și lăsați-l să crească 1 oră.
Formați una sau două pâinici, așezați pe foaie de copt, acoperiți cu ou bătut și presărați deasupra migdale tăiate. Coaceți la 180 C timp de circa 10 minute, apoi reduceți temperatura la 100 C și coaceți încă 30 de minute (totalul depinde de dimensiunea pâinicilor).
Beránek
- 4 ouă (albușuri și gălbenușuri separate)
- 3/4 cană zahăr
- 1 și 1/2 cană făină (polohrubá)
- 1 pachet (12g) praf de copt
- 1 pachet zahăr vanilat
- 1 pachet (200ml) frișcă
- unt pentru uns forma
- făină (hrubá) de cernut în formă
Ungeți cu unt o formă de copt în formă de miel, de dimensiuni medii, și cerneți deasupra făină. Preîncălziți cuptorul la 180°C. Bateți gălbenușurile cu zahăr. Adăugați făina amestecată cu praf de copt și zahăr vanilat. Turnați frișca, apoi adăugați cu atenție albușurile bătute spumă. Turnați în formă și coaceți timp de 45 de minute.
Nádivka
Într-un interviu de anul trecut, experta în gastronomie cehă Hana Michopulu a explicat că, dintr-o dată, găinile au început să facă mai multe ouă primăvara, iar gospodăriile trebuiau să le folosească într-un fel sau altul. Așa a apărut această rețetă. Este vorba despre pâine albă înmuiată în lapte, amestecată cu ou, verdeață și/sau porc afumat, multe cuișoare – totul pus la cuptor. Secretul Hanei este adăugarea urzicilor, în loc de carne de porc, și coacerea în forme de brioșe. Seamănă cu budinca de Yorkshire, sau cu o budincă de pâine savuroasă.
- pâine albă (chifle vechi de 10 zile sau 1 baghetă mare)
- lapte
- 6 ouă
- 400g carne de porc afumată
- 50g unt topit + niște unt pentru uns forma
- 2 mâini de urzici rupte (sau spanac)
- un praf de cuișoare
- un praf de sare
Preîncălziți cuptorul la 200°C. Separați albușurile de gălbenușuri. Tăiați chiflele sau bagheta și amestecați-le cu unt topit, cu puțin lapte, cu urzici, sare și cuișoare.
Fierbeți carnea de porc afumată (chiar dacă este deja pregătită) timp de 10 minute, pentru a lăsa zeamă. Tăiați carnea și adăugați amestecul, cu puțină zeamă. Într-un castron separat, bateți spumă gălbenușurile până când devin solide și adăugați-le.
Ungeți forma cu unt și umpleți-o cu nádivka. Puteți presăra migdale deasupra.
Coaceți timp de 30 de minute, până când devine fermă și capătă o culoare aurie.
Sursă foto: https://www.apetitonline.cz/
Sursă rețete: https://news.expats.cz/czech-cooking/easter-baking-mazanec-beranek-nadivka
Tweet