Cercetătorii cehi, o inspirație în timp de pandemie

Istoria ne învață că orice criză poate deveni o provocare de a genera idei noi, care ne motivează să dezvoltăm intens domenii precum știința și tehnologia, printre altele. Perioadele dificile ne pot testa capacitatea de a acționa, pentru a folosi eficient resursele disponibile, dar și solidaritatea și disponibilitatea de a funcționa împreună în situații potrivnice. Cum reușim noi, ca persoane, să facem față celei mai de amploare crize ale secoului XXI, și ce descoperiri și invenții fascinante au ieșit din laboratoare în ultimele săptămâni?

Multe grupuri de oameni de știință au demonstrat o concentrare puternică și capacitatea de a reacționa la situații critice. Cercetătorii cehi au devenit o inspirație la nivel mondial pentru inițiativa rapidă de a combate răspândirea coronavirusului. Oamenii de știință au venit repede cu soluții noi, eficiente, care ajută la soluționarea crizei de echipamente de protecție și susțin organizațiile de sănătate, dar și cetățenii. Astfel, știința cehă reușește să salveze zeci și sute de vieți în fiecare zi. Astăzi, aruncăm o privire la cele mai admirabile reușite ale cehilor, care zguduie în prezent lumea.

Josef Průša, absolvent al secției de Informatică aplicată a Universității de Economie, este unul dintre cele mai importante personalități din lupta împotriva pandemiei. Când a creat prima sa imprimantă 3D, numită Prusa Mendel, în 2012, nu s-a gândit că dispozitivul va juca un rol principal în protejarea vieților și sănătății oamenilor, în viitor. În timpul pandemiei, Josef, care s-a născut în Havlíčkův Brod, alături de compania sa, Průša Research, a participat activ în imprimarea vizierelor de plastic, care sunt acum oferite gratuit tuturor spitalelor, medicilor generaliști, dispensarelor, dentiștilor, farmaciilor, ofițerilor de poliție, profesorilor și altor reprezentanți ai profesiilor care sunt cele mai amenințate de virus.

Am o senzație contradictorie când văd că mai tot personalul din spitale poartă vizierele pe care le-am imprimat noi 3DFirește că sunt foarte mândru de întreaga comunitate de imprimare 3D, dar aș fi preferat să nu fim nevoiți să ne orientăm spre această direcție”, a afirmat Josef Průša pentru publicația iDNES.

Inițiatorul ceh va fi și invitat în exlusivitate într-o serie de intervenții foarte îndrăgite și dezbateri pe teme științifice, cu cei mai cunoscuți oameni de știință, inovatori, economiști și alte personalități de marcă din Cehia, Global Science Café , organizată de Centrele Cehe. Alăturați-vă discuției informale despre problemele actuale în știință și societate, joia aceasta, pe 21 mai, la ora 18:00 CET.

Průša și echipa sa fac parte și dintr-o organizație mult mai mare, multinațională, numită COVID-CZECHIA. Astăzi, rețeaua include peste 200 de influenceri cehi de top, care luptă cu virusul folosind una dintre cele mai puternice arme – conștientizarea publică. Grupul de experți condus de Dr. Vojtěch Petráček, Rectorul Universității Tehnice din Praga, știe că putem câștiga această luptă numai dacă vom coopera ca societate, și vom respecta regulile de bază privind igiena adecvată, folosirea echipamentelor de protecție și evitarea riscurilor inutile. Folosind cele mai rapide căi de diseminare a informațiilor, echipa COVID-CZECHIA a distribuit un set grafic simplu, care prezintă toate regulile, cât și modalități în care putem ajuta chiar noi la stoparea răspândirii virusului în rândul populației.

Rezultatul inițiativei grupului, #Masks4All, este o campanie mondială, care acoperă nu doar comportamentul persoanelor, ci încurajează și zeci de guverne să ia măsuri privind purtarea măștilor, fie că sunt confecționate acasă, fie industrial, și alte produse de igienă, pentru prevenirea răspândirii globale ale infectării cu virsulul. „#Masks4All a inițiat și a alimentat reacția oamenilor și guvernelor de a adopta dovezile științifice copleșitoare, care demonstrează că purtarea măștilor confecționate acasă ajută la încetinirea răspândirii COVID-19.

Guvernul, canalele de știri și liderii în domeniul sănătății acceptă aproape în consens acest aspect, ne concentrăm pe obținerea reglementării ca purtarea măștilor să fie necesară în SUA și în toată lumea”, afirmă COVID-CZECH.

Potrivit experților, cea mai simplă și mai eficientă soluție în lupta împotriva pandemiei este reprezentată de măștile confecționate acasă, care sunt la fel de eficiente ca măștile chirurgicale. Pe site-ul #Masks4All, cehii furnizează și instrucțiuni pentru confecționarea acestora.

Universitatea Tehnică din Liberec ne arată și cum putem informa și motiva publicul să poarte atât măști chirurgicale, cât și confecționate acasă. A dezvoltat un filtru înlocuibil, care poate fi reutilizat pentru orice mască igienică protectoare. Materialul șervetului sanitar este făcut din nanofibre. Poate captura particule ale coronavirusului cu o eficiențe de până la 90%. Boala se transmite cu ușurință prin picăturile împrăștiate în aer. Astfel, purtarea măștilor din nanofibre se dovedește foarte utilă în combaterea infecției.

O echipă de experți de la Facultatea de Inginerie Mecanică a Universității Tehnologice din Liberec a reușit să pună în funcțiune un dispozitiv care poate țese material pe bază de nanofibre cu o lățime de până la 3,5 m x 0,5. „Filtrele măștilor necesită mult mai puțin material decât întreaga mască, și evităm bucățile tăiate neutilizabile, ceea ce facilitează procesul de producție. Este vorba despre 20000 de filtre pentru măști pe zi”, a spus Jaroslav Beran, de la Facultatea de Inginerie Mecanică, pentru postul de radio Český rozhlas. Tăierea materialului în dreptunghiuri de filtrare consumă mult mai puțin timp decât coaserea unei măști. Universitatea solicită ajutor de la public și încurajează coaserea propriilor măști, acasă.

Sursa foto: https://www.irozhlas.cz

Respiratoare, dezinfectanți, ventilatoare pulmonare sau termoscanere – în timp record, oamenii de știință cehi au inventat lucruri care pot înlocui echipamentul de protecție lipsă și pot salva sute de vieți. Academia de Științe din Cehia ajută la testarea persoanelor infectate, măștile sunt imprimate, iar studenții sunt implicați în procesul de dezvoltare a noilor unelte de producție. Pandemia poate, deci, să scoată la iveală și ce este mai bun în noi. Știința cehă și rezultatele sale fantastice pot deveni o inspirație pentru întreaga lume.

Sursa foto feature: https://www.facebook.com/PrusaResearch/