Scriitori citind – cehii, românii și literatura

După seria de interviuri cu artiști români și cehi în izolare 5Întrebări, Centrul Ceh revine cu o serie de clipuri ce prezintă, de data aceasta, scriitori din cele două țări. La fel ca alte instituții și organizații care au în portofoliu evenimente culturale, Centrul Ceh caută să se adapteze la noua situație, în care cultura se instalează și evoluează în mediul online. În primele două săptămâni din iunie, aduce în casele tuturor ecouri de la Festivalul Authors´ Reading Month (2019).

Update: seria s-a încheiat, așa că puteți viziona clipurile în hyperlinkurile următoare: Svetlana Cârstean, Jaromír Typlt, Dumitru Crudu, Pavla Horáková, Gianina Cărbunariu, Mircea Dan Duță, Dan Coman.

La acest festival, unul dintre cele mai de amploare evenimente de lectură publică din Europa Centrală, au participat 30 de scriitori români, alături de colegi de breaslă din Cehia, Slovacia, Polonia și Ucraina. Au citit din opera lor în Brno și Ostrava (CZ), Kosice (SK), Wroclaw (PL) și Lvov (UA). Optsprezece dintre aceștia, printre care Ana Blandiana, Varujan Vosganian, Iulia Militaru sau Claudiu Komartin, au alcătuit un puzzle al diversității literaturii contemporane din România. Portretele lor în format video au fost realizate în coproducție de către Festivalul  Authors´ Reading Month și Televiziunea Cehă.

Centrul Ceh își dorea să recreeze la București, măcar în parte, atmosfera și conexiunile emoționale care s-au creat pe durata festivalului. Planurile au fost însă deraiate de impactul pandemiei, astfel încât reuniunea va avea loc în mediul online, deocamdată – păstrând vie speranța unei revederi fizice în viitorul cât mai apropiat.

Scriitori citind prezintă, în exclusivitate, patru dintre video-portretele scriitorilor români contemporani: Svetlana Cârstean, Dumitru Crudu, Gianina Cărbunariu și Dan Coman. Pentru a reda cât mai fidel atmosfera festivalului, vor fi acompaniați de intervenția traducătorului și poetului Mircea Dan Duță, care va vorbi despre ultima sa „producție de pandemie”: Cartea țuicii. Povestiri din Banat, o traducere după Matěj Hořava.

Seria de clipuri îi va prezenta publicului român și pe doi dintre cei mai importați autori cehi ai momentului. Pavla Horáková, reputată traducătoare, realizatoare de emisiuni radio și autoare, își va prezenta romanul A Theory of Strangeness, în timp ce Jaromír Typlt își va explica fascinația pentru capitala României, unde speră că va avea loc, în această toamnă, lansarea volumului său de poezii Sau aproape.

„În amintesc cu drag de seara petrecută cu poeziile Anei Blandiana în Brno, în luna iulie a anului trecut. A doua zi, scriitoarea Iulia Militaru a citit din creațiile sale, iar în total au avut loc 60 de întâlniri cu autorii și lucrările lor, timp de 30 de zile, numai în Brno. Suntem mândri că putem prezenta în exclusivitate aceste clipuri video ce redau o parte din atmosfera de la festival și ne dorim să aducem și autorii împreună pentru o serie de portrete, în cadrul unor evenimente care, sperăm noi, vor avea loc mai târziu, anul acesta” spune Robin Ujfalusi, directorul Centrului Ceh.

Lecturile și intervențiile din seria Scriitori citind vor fi postate o dată la două zile pe paginile de Facebook și Instagram ale Centrului Ceh, începând cu ziua de miercuri, 3 iunie, de la ora 10:00.