O vară de animații cehe

Vara care tocmai a trecut a adus în casele noastre animații cehe contemporane, realizate de studenții facultăților și universităților de profil din Cehia. Ciclurile online au fost organizate de rețeaua Centrelor Cehe, în colaborare cu platforma DAFilms.

Programul a început la finalul lunii mai, când ar fi trebuit să aibă loc Zlín Film Festival, cunoscut și ca International Film Festival for Children and Youth, cel mai vechi festival de acest gen din Cehia. Din cauza situației cauzate de pandemie, acesta a fost amânat, însă o serie de animații pentru copii a fost oferită publicului către vizionarea online.

Au urmat alte patru serii de animații, atât pentru copii, cât și pentru adulți, disponibile mai multe zile în timpul verii. Fiecare serie a prezentat filme scurte de animație realizate de studenți ai facultăților și departamentelor de profil din cadrul unor universități ca: Tomas Bata University in Zlín, FAMU, Academy of Arts, Architecture and Design in Prague (UMPRUM) și University of West Bohemia (Studio of Animation and Interactive Art).

Animațiile au fost disponibile gratuit, pe teritoriul țărilor participante în proiectul organizat de Centrele Cehe, printre care s-a numărat și Centrul Ceh București. Platforma VOD DAFilms a fost locul în care spectatorii au putut să se bucure de aceste scurtmetraje. Pe lângă colaborări cu festivaluri de film și instituții de cultură care oferă acces gratuit la programe și proiecte cinematografice, DAFilms oferă o colecție de peste 2000 de titluri pentru cei care își fac un abonament lunar sau anual.