A Cottage Near the Woods | FT Online

Al doilea film al sezonului Fiction Tuesdays dedicat lui Jiří Menzel este A Cottage Near the Woods, o comedie ce analizează tipologii de oameni ai Cehoslovaciei anilor ’70. Filmul va fi disponibil gratuit pe DAFilms.com de la ora 8 dimineața, pe 10 noiembrie. 

A Cottage Near the Woods (CZ: Na samotě u lesa) – r. Jiří Menzel, 1976, 95 min.
În Cehoslovacia anilor ’70 era un lucru obișnuit pentru orășeanul tipic să se retragă la casa lui de la țară, care devenea un soi de mic univers numai al său. Acesta este și cazul familiei Lavička. Pentru a scăpa ocazional de agitația din Praga, ei decid să închirieze o camera în casa bătrânului domn Komárek (Josef Kemr), pe care mai târziu vor încerca să o cumpere. Cu toate acestea, proprietarul tot încearcă să amâne procesul de vânzare, astfel că familia este nevoită să își petreacă vacanțele și weekendurile alături de el. Povestea este presărată din plin cu momente comice din care reiese stângăcia orășenilor în a se confrunta cu situațiile specifice traiului la sat. În plus, pentru a contrasta cu firea lor prietenoasă și îngăduitoare, apare în scenă familia Zvon, care deține în sat o casă cu o fostă moară de făină, pe care o transformă într-o locuință kitschoasă, în care toate elementele specifice sunt simple butaforii.
Filmul este o observație atentă și pe alocuri compătimitoare a unor personaje tip regăsite în societatea acelor vremuri.
Subtitrare disponibilă: engleză
Filmul va putea fi vizionat gratuit aici: https://dafilms.com/film/11603-a-cottage-near-the-woods
EN
A Cottage Near the Woods (CZ: Na samotě u lesa) – d. Jiří Menzel, 1976, 95 min.
Back in the 70s, it was quite common for Czechoslovaks living in big cities to retreat to their country houses, which thus became some sort of small, private universes. That’s just the case for the Lavičkas, who decide to rent a room in old man Komárek’s (Josef Kemr) cottage – which they will later try to buy – in order to get away from Prague’s big city buzz. However, the man keeps postponing the sale and the family ends up spending their vacations and weekends together with him. The story is filled with all sorts of comic situations which show the clumsiness of the city dwellers when faced with typical rural scenarios. On top of that, there is the Zvon couple, who contrast with the friendly and kind-hearted Lavičkas. They buy a former house mill and convert it into a mansion where every traditional element that had been kept is actually nothing more but a cheap stunt.
This film is a close, somewhat compassionate observation of some typical characters that were easily found, back in the day, in the Czechoslovak society.
Subtitles: English
The film will be available for free here: https://dafilms.com/film/11603-a-cottage-near-the-woods
Filmul va putea fi vizionat online, pe platforma DAFilms, gratuit pe teritoriul României, timp de 24 de ore, începând cu ora 8:00, în ziua de marți. Pentru a avea acces la filmele din programele Documentary Mondays și Fiction Tuesdays oferite prin DAFilms, este nevoie să vă creați un cont de utilizator.
Proiect organizat de Centrul Ceh București, în parteneriat cu DAFilms DocAlliance și sponsorizat de Budweiser Budvar.