Cărțile cehe de pe rafturile noastre
Toamna aceasta a fost despre literatura cehă! Începând cu luna octombrie, fiecare zi de vineri a adus pe pagina de Facebook a Centrului Ceh câte o recomandare de carte cehă, tradusă în limba română și disponibilă în librării. Genurile variază de la poezie la proză și eseistică, astfel încât cu siguranță oricine își poate regăsi preferințele în una dintre recomandări.
Prima pe listă este Modern Architecture and Interiors, a lui Adam Štěch, un volum bogat, ce reunește mii de imagini ale manifestării modernismului în arhitectură, cu exemple pornind de la clădiri și amenajări interioare, până la piese de mobilier și alte elemente decorative. Autorul a început procesul de documentare în 2006, iar timp de 15 ani a călătorit în jurul lumii pentru a fotografia elemente specifice ale modernismului, inclusiv din locuri unde poate această mișcare nu este atât de recunoscută astăzi.
O puteți găsi în librăriile Cărturești și online pe: http://bit.ly/Modern_Architecture_and_Interiors_Carturesti sau http://bit.ly/Modern_Architecture_and_design_Prestel…
Al doilea autor propus este Mircea Dan Duță, poet de expresie cehă, traducător șî filmolog. Volumul de poezie Pliz suiciof ior mobail făun senchiu reprezintă o antologie a lucrărilor sale, publicate pentru prima dată în ediție bilingvă româno-cehă. Deși scrierile reunite sunt din întreaga carieră a poetului și sunt variate ca stil, gen și formă, se pot remarca elemente comune și motive recurente, precum paradoxurile vieții cotidiene, legături emoționale puternice sau aventuri amoroase și fantezii.
Cartea a apărut la Editura NEXT PAGE și o puteți comanda aici: http://bit.ly/Mircea-Dan-Duta-Humanitas.
Mai mult, acesta a tradus în limba româna o selecție de poeme ale lui Jaromír Typlt, scriitor ceh, pentru a le aduce apoi împreună sub forma volumului Sau Aproape, publicat anul acesta la editura Junimea. În mare parte, antologia este formată din textele sale cele mai recente, însă veți putea regăsi și câteva dintre poemele sale de debut, conturând astfel un portret complet al unui autor excepțional – „Inspirat inițial de ideile suprarealismului, Jaromír Typlt interconectează în stil aproape sofistic sunetul, litera și imaginea, realizând echilibrul între sunetul propriu al cuvântului și sensul textului; cuvintele sale devin obiecte reale care scârțâie, trosnesc sau, la nevoie, se cațără alunecând” (Pavel Novotný).
Puteți comanda cartea de aici: https://carturesti.ro/carte/sau-aproape-738335119.
De menționat este și Dragostea in timpul schimbărilor climatice globale, a lui Josef Pánek, roman tradus de Helliana Ianculescu, una dintre cele mai apreciate scrieri din peisajul literar contemporan ceh. O lectură care surprinde încă din primele pagini, când cititorul își dă seama că romanul nu spune o poveste tipică de dragoste, așa cum ar da de înțeles titlul la prima vedere, ci ,,explorează climatul social din diverse culturi. Chiar dacă romanul nu aduce vreo soluție nici pentru lipsa de rădăcini pe care omul modern o resimte, nici pentru alte subiecte apăsătoare și mult discutate la nivel global, […] este un text excelent, dur și concis, plin de întrebări pe care ar trebui să le conțină orice text literar de calitate” (Kamila Drahoňovská).
Cartea lui Josef Pánek a fost publicată la noi de Casa Cărţii de Ştiinţă și o puteți comanda de aici: http://bit.ly/Josef-Panek
Iar dacă vine vorba despre texte care stârnesc întrebări și ridică probleme, este de amintit și cartea Radkăi Denemarková, Bani de la Hitler, un roman tradus în română de Anca Irina Ionescu, care prezintă teme actuale extrem de importante, din diverse perspective. Acesta spune povestea tinerei Gita Lauschmanova, care în 1945 părăsește un lagăr de concentrare și descoperă în afara lui o lume ostilă, unde nedreptățile și brutalitatea Holocaustului sunt încă puternic prezente, și astfel (re)începe lupta pentru supraviețuire. Chiar dacă aceste evenimente istorice par clare și desfășurarea lor, la scară mare, evidentă, Denemarková evidențiază faptul că, la o privire mai atentă, ele sunt de fapt formate dintr-o mulțime copleșitoare de povești individuale. În această nouă lumină, percepția asupra întâmplărilor din cel de-Al Doilea Război Mondial este schimbată, iar acestea devin chestiuni dezolante, absurde, de neînțeles pentru omul contemporan.
Romanul poate fi comandat de la Casa Cărţii de Ştiinţă, de aici: https://bit.ly/Bani-de-laHitler.
O carte binecunoscută deja în cultura cehă, care a rămas în atenția publicului mai bine de 60 de ani, este „Cârtițel și mașinuța lui”, o carte pentru copii inspirată din desenul animat cu același nume, într-o estetică pe care o regăsim familiară și care ne aduce aminte de stilul animațiilor românești ale aceleiași perioade. Cartea a fost tradusă în limba română de Petra Dobruská.
Cartea se găsește la Editura Arthur, aici: https://bit.ly/372Cg8v. Iar pentru ca cei mici să se bucure de întreaga poveste, puteți viziona împreună animația aici: https://bit.ly/2GZqSiS.
Seria recomandărilor se încheie cu Societatea îngrețoșată. Eseuri dintr-o eră ulterioară, un volum ce reunește scrieri recente ale lui Václav Bělohradský, în care acesta descrie perspectiva sa asupra problemelor societății contemporane. El critică nevoia neîncetată pentru dezvoltarea tehnologiei, creșterea economică și sporirea bunăstării și susține faptul că prin preocuparea continuă a omenirii cu aceste țeluri, aceasta își pierde umanitatea, întrucât statele și culturile lor specifice sunt nevoite să se conformeze standardelor impuse de globalizare și consumersim. Așadar, rămâne doar de citit și reflectat asupra ideilor sale legate de societatea ultimelor două decenii – poate că eseurile lui nu sunt doar critici ale lumii sufocante în care trăim, ci și o inspirație, un îndemn spre a reflecta asupra vieții cotidiene și de a face un prim pas în afara stării de conformitate și siguranță.
Volumul a apărut la Editura TracusArte și poate fi comandat de aici: https://bit.ly/Bělohradský.
Prin urmare, o colecție cuprinzătoare de titluri ale unora dintre cele mai fascinante lecturi ale literaturii cehe contemporane, care tratează subiecte universale și tematici contemporane, numai bune de citit și (re)descoperit pe final de an. Cărțile sunt disponibile atât în librării, cât și online.
Tweet