PREMIUL SUSANNA ROTH 2021 – OPEN CALL

Rețeaua Centrelor Cehe din lume, alături de Centrul de Literatură Cehă, anunţă organizarea celei de-a șaptea ediţii a Concursului Internaţional de Traduceri Susanna Roth, destinat tinerilor traducători din limba cehă, cu vârste de până la 40 de ani, cu scopul premierii celei mai bune traduceri în proză a unui autor ceh contemporan. 

Update! Data limită pentru înscrieri se prelungește până pe 15 aprilie!

Scopul acestei competiții este de a susține tinerii traducători, promovând, tototdată, literatura cehă. Participanții vor avea de tradus un fragment de 20 de pagini dintr-o carte publicată în Cehia între decembrie 2019 – noiembrie 2020, selectată de un juriu de experți.

La ediţia din acest an vor participa 14 ţări, iar premiul pentru cea mai bună traducere constă într-o călătorie de câteva zile în luna iulie a acestui an în Republica Cehă, unde câştigătorul va putea participa la seminarii profesionale din cadrul unui program special.

Data limită pentru trimiterea aplicațiilor este 31 martie 2021. Rezultatele vor fi afișate pe 15 mai 2021. Mai multe informaţii despre concurs găsiţi aici.

Autoarea Lenka Elbe

Romanul spune povestea lui Henry Robotham a cărui iubită, Angela, este de negăsit de când a disprărut în august 1968, într-o căutare a strămoșilor săi de origine cehă din orașul minier Jáchymov (Joachimsthal) – oraș cunoscut pentru tratamentele balneare dar și pentru lagărele de prizonieri unde numeroși deținuți politici au fost forțați să muncească în minele de uraniu. Treizeci de ani mai târziu, Henry urmează sfatul terapeutului său și vizitează acest oraș pentru a învinge, odată pentru totdeauna, trauma cu care s-a confruntat timp de trei decenii. Partenerea sa, Suzanne, îl însoțește în aceasta călătorie, iar după o serie de întâmplări comice, cei doi ajung la Hotelul Sklodowska, unde apare în scenă Estela Hans, proprietara hotelului, un personaj carismatic și bizar. Acesta este și momentul în care experimentul narativ începe, un experiment ce îmbină elemente horror, fantastice și absurde, iar cititorul începe să pătrundă, alături de Henry, cele mai întunecate secrete ale trecutului. Și pe tine de tentează ideea nemuririi?

Lenka Elbe (n. 1979) s-a născut în Louny, o așezare istorică din nord-vestul Cehoslovaciei. A studiat jurnalism și comunicare la Universitatea Carolină din Praga. După o scurtă încercare in domeniul jurnalismului, a început să lucreze în publicitate, devenind copywriter și, ocazional, scenarist pentru diverse programe de televiziune. Lucrările sale combină deseori realul cu fantasticul. Fiind influențată de Franz Kafka, Umberto Eco și Haruki Murakami, Elbe explorează tematica libertății și nenumăratele obstacole care se întâlnesc în căutarea acesteia. Pe lângă literatură, Elbe se ocupă și cu designul grafic și cu fotografia. În prezent, locuiește la Praga.