Zdeněk Miler și Krtek

Pe 21 februarie se împlinesc 100 de ani la nașterea și 10 ani de la moartea lui Zdeněk Miler, creatorul binecunoscutului personaj de desene animate, Krtek, sau Cârtițel. Cine a fost acesta și ce surpriză v-au pregătit Centrele Cehe, aflați mai jos. 

Zdeněk Miler (n. 21 februarie 1921, Kladno – m. 30 noiembrie 2011, Nová Ves pod Pleší) a fost un animator și ilustrator ceh cunoscut pentru benzile desenate cu personajul Cârtițel (Krtek sau Krteček în original). Miler s-a născut în Kladno, în apropiere de Praga. Copil fiind, obișnuia să picteze, pasiune pe care a dezvoltat-o ca elev al Școlii Naționale de Grafică din Praga (1942). A urmat apoi Colegiul de Arte și Meserii (Uměleckoprůmyslová škola Praha). Din 1948 a început să lucreze la studioul de animații Baťa din Zlín. Acolo a avut ocazia să învețe în ce constă producția de film, specializâdu-se pe animație.

În timp ce lucra pentru studioul de animație „Bratři v triku” a inventat cel mai cunoscut personajul al său, Cârtițel. Inițiativa a venit din partea Partidului Comunist cehoslovac, care angajase studioul inițial să creeze un desen animat despre fabricarea hainelor. Lui Miler i s-a părut că acest subiect ar fi prea tehnic și plictisitor pentru copii, așa că a decis să spună povestea cu cuvintele sale, folosindu-se de un animăluț de încredere ce ghida micii telespectatori prin proces. Conform celor scrise și în ziarul The Prague Post în 1995, „Această idee a devenit modelul lui Miler prin care artiștii puteau face față birocrației fără imaginație a Partidului.”

Se spune că Miler l-a ales pe Cârtițel drept personaj când încerca să ia o decizie în acest sens și s-a împiedicat de un mușuroi. E evident că fusese influențat de cinema, de unde și alegerea unei vietăți, iar cârtița era unul din puținele animale asupra cărora Disney nu avea drepturi de autor. După ce a lucrat la personaj timp de doi ani, primul film (Jak Krtek ke kalhotkám přišel –  Cum și-a luat cârtița pantaloni) a fost prezentat la Festivalul de Film de la Veneția în 1956, unde a și fost premiat. Prin figura prietenoasă și în absența unei bariere lingvistice, animalul a devenit popular pe tot globul, în peste 80 de țări, printre care China, India, Japonia, și în special în Germania. Seria de cărți Krtek s-a vândut în mai bine de cinci milioane de exemplare, fiind traduse în 20 de limbi.

Ba mai mult, în 2011, Krtek a participat la misiunea STS-134, aflându-se la bordul navetei spațiale Endeavour, alături de astronautul Andrew Feustel. Văzându-l pe Krtek în spațiu, Miler i-a trimis lui Feustel o felicitare și cartea ce prezenta episodul din 1965 – ”Krtek și Racheta” (Krtek a raketa). La momentul creației, Miler nu ar fi crezut vreodată că mica sa cârtiță va ajunge vreodată în spațiu. Animăluțul de pluș fusese modificat pentru a corespunde cerințelor celor de la NASA, iar Miler și-a privit personajul fiind supus unor teste, pregătindu-se pentru incredibila călătorie în spațiu. Poate că jucăria Krteček s-a întors pe pământ, dar numele lui Miler va fi mereu prezent în cosmos, chiar și după moartea sa. În 1998, unul dintre asteroizii ce orbita în jurul Soarelui, în centura dintre Jupiter și Marte, a fost numit după el. În plus, Președintele Republicii Cehe i-a acordat Medalia de Merit în 2006.

Până în 2001, la momentul pensionării sale din motive medicale, Zdeněk Miler a creat în jur de 70 de animații, dintre care 50 îl au ca subiect pe Krtek. La data de 30 noiembrie 2011, Miler s-a stins din viață într-un cămin de bătrâni, fiind înmormântat în Panteonul Slavín, aflat în Cimintirul Vyšehrad din Praga.

Două dinte cărțile cu Krtek au fost traduse în limba română. Acestea se găsesc la Editura Arthur și le puteți cumpăra de aici: https://www.editura-arthur.ro/info/carte/pachet-cartitel-si-prietenii-lui.

„Nu sunt vorbitoare native de limba română, așa că traducerea cărților mele preferate din copilărie a reprezentat nu doar o mare provocare, ci și o adevărată responsabilitate. Ce-mi place cel mai mult la cartea „Krteček a kalhotky” (Cârtițel și pantalonașii) este solidaritatea dintre toate animalele pădurii. Toți îl ajută pe cât pot pe Krteček și sunt fericiți când e cu un pas mai aproape de visul său. Solidaritatea și prietenia sunt două lucruri pe care nu doar copiii le-ar putea învăța de la Krteček și prietenii lui. „Krteček a autíčko” (Cârtițel și mașinuța lui) e una dintre cărțile preferate ale fiului meu și, din moment ce în format fizic o aveam doar tradusă, este și prima carte în limba română pe care i-am citit-o. Altfel, episodul meu preferat încă așteaptă să fie tradus. Se numește Krteček ve městě (Krteček in the city), iar subiectul acestuia e unul extrem de actual. Krteček și prietenii săi luptă împotriva defrișării pădurilor, a construirii unui oraș și aglomerarea acestuia de un număr de mașini absurd de mare – lucruri ce sunt la ordinea zilei în prezent”, spune Petra Dobruska, traducătoarea celor două cărți.

Pentru a marca cei 100 de ani de la nașterea lui Miler, rețeaua Centrelor Cehe, împreună cu DAFilms.com, pune la dispoziția publicului 6 animații cu micul Krteček – Cârtițel și mașinuța lui, Cârtițel și racheta, Cârtițel și steaua verde, Cârtițel la zoo, Cârtițel și umbrela, Cârtițel pictor. Acestea vor fi disponibile gratuite(după crearea unui cont de utilizator) pe platforma DAFilms.com, de pe 21 până pe 28 februarie. Le puteți vedea aici: https://dafilms.com/film/12708-zdenek-miler-little-mole.