Voci feminine | Daisies la ARTA-Acasă

ARTA-Acasă este un program de filme online inițiat de Cinema ARTA Cluj, născut din dorința de a rămâne alături de comunitatea creată în jurul lor și de a-și continua misiunea. Centrul Ceh li se alătură timp de o săptămână, cu binecunoscutul film „Margarete”, de Vera Chytilova, ce va fi disponibil online între 8-14 martie 2021. 

Daisies / Margarete (1966), descris de critică drept „una dintre cele mai uimitoare realizări stilistice şi psihedelice ale anilor ‘60” şi posibil „cel mai radical film al deceniului, atât ideologic, cât şi formal”, vine la ARTA-Acasă între 8 – 14 martie.
Daisies / Margarete (Sedmikrásky / r. Věra Chytilová / 1966 / 76 min.)
Două tinere încearcă să înţeleagă sensul lumii şi al vieţii lor, prin cele mai extravagante mijloace.
Un film emblematic pentru avangarda cehoslovacă, acesta este o comedie neagră construită în buna tradiție a dadaismului. Îmbrăcate în costume negre și machiate strident cu aceeași culoare, Marie și Marie fac tot posibilul să intre în bucluc. Înscenează cine cu bărbați bogați și bătrâni, mănâncă și beau, iar apoi se fac pierdute într-o manieră tipică filmelor lui Chaplin. În epocă, filmul a fost interzis, iar regizoarei Vera Chytilová i-a fost interzis să mai facă filme timp de 10 ani.
Seria #VociFeminine prezintă în luna martie o selecție de filme de neratat ale unor regizoare importante pe care vă invităm să le (re)descoperiți.
Mulţi regizori preferă să transforme dezamăgirile unei generaţii de tineri în filme cu scene dezolante, cutremurătoare, pline de excese şi de acte (auto)distructive, prin care se reflectă lupta cu sistemul, cu societatea obtuză, cu normele retrograde. Nu şi Vera Chytilova.
Una dintre cele mai apreciate regizoare din spaţiul estic nu furnizează mesajele profunde şi gesturile rebele apelând la realismul dur, moralizator, ci la o succesiune de imagini irezistibile, pline de senzualitate. În spiritul Noului Val din anii ‘60, regizoarea abordează temele serioase prin scene seducătoare, în care personajele ar face orice pentru a nu fi obligate să ia viaţa în serios. Imaginile irezistibile din filmului ei cult – Daisies – invită mai degrabă la nonşalanţa dublată de frivolitate, la fuga din realitate, la desconsiderarea repercusiunilor şi a comportamentului cu sens.
Eveniment Facebook aici.