Miroase a Paradis – film DOGumentar

Timp de o săptămână, între 22-28 martie 2021, ne alăturăm Forumului Cultural Austriac, ce vă invită să vizionați un DOGumentar – „Miroase a Paradis”, de Ovidiu Anton şi Alexandru Bălăşescu.

Lux sau libertate? O alegere spinoasă văzută prin ochii a doi câini – de Bucureşti şi de Viena – între avantajele şi inconvenientele a două situaţii îndelung râvnite, deloc opuse, dar pe care nu mulţi au privilegiul să le trăiască în acelaşi timp. În cadrul programelor sale dedicate migraţiei, tematică dominantă pe care şi-a ales-o pentru acest an, Forumul Cultural Austriac Bucureşti are bucuria să prezinte, pentru prima oară în proiecţie naţională, dogumentarul „Miroase a Paradis” de Ovidiu Anton şi Alexandru Bălăşescu, o parabolă cu tâlc si ironie subtilă, departe de orice evidenţe şi aşteptări, despre comparaţiile între „noi şi ei” – oameni, animale, condiţii, ţări etc. Filmul va fi disponibil între 22 martie 2021, ora 18.00, şi 28 martie 2021, ora 23.00, pe site-ul Forumului Cultural Austriac Bucureşti.
Filmul va putea fi vizionat aici – http://bit.ly/MiroaseAParadis
„Miroase a Paradis” pune faţă în faţă doi câini, două orașe, două voci: una feminină şi una masculină. Pe de o parte, avem un câine fără stăpân din Bucureşti – din vremea când aceste patrupede erau o prezenţă obişnuita în oraş –, adoptat de o familie vieneză, domesticit şi integrat într-un sistem avansat, confortabil dar şi foarte reglementat, de relaţii între oameni şi animale. De cealaltă parte, se află o cățeluşă din Viena care soseşte „în vizită” în capitala României, împreună cu proprietarii ei. Profitând de neatenţia acestora, animalul fuge și dispare „în jungla urbană a societăţii post-socialiste”, învăţând un nou mod de viaţă, cu alte constrângeri şi libertăţi, în absenţa oricărei protecţii sau ajutor uman.
„Aceste povești sunt spuse din perspectiva animalelor și sunt însoţite de comentarii, explicaţii și speculații filozofice privind relaţiile între câine și om, dar și alte teme precum exilul, migrația, identitatea, planificarea urbană și structurile de putere politică. Antropomorfizarea, atribuirea unor caracteristici umane unei alte fiinţe animale sau vegetale, este o încercare artistică de a dizolva granița dintre om și animal și de a crea o formă de coexistență care anulează ierarhiile împământenite în relația dintre cei doi”, explică Ovidiu Anton şi Alexandru Bălăşescu.
Proiectul „Miroase a Paradis” a fost câştigătorul competiţiei „Create your Bucharest”, organizată în 2015 de către MAK (Muzeul vienez de Arte Aplicate), în cadrul primei ediţii a „Vienna Biennale”.
Eveniment Facebook aici.