Expozitie De Fotografie

17:00 Thu. 22/06

Muzeul de Arta Cluj-Napoca, Piaţa Unirii nr. 30, Cluj-Napoca, Romania

Trei dintre membrii marcanti ai Grupului “7 zile” din Baia Mare se reunesc pentru o expozitie de mare calibru. Vasile Dorolti, Silviu Ghetie si Oleg Tishkovets expun timp de o luna de zile la Muzeul de Arta din Cluj-Napoca. Vernisajul va avea loc joi, 22 iunie, ora 18:00, curatorul expozitiei fiind István Feleki, cadru universitar la Universitatea Babes-Bolyai. Vasile Dorolti este prezent cu proiectul “Oameni si Cruci”, iar Silviu Ghetie si Oleg Tishkovets cu o selectie din portofoliile de autor. Mondorama este partener media al evenimentului. Mai jos regasiti cateva repere biografice ale celor trei fotografi si cate o imagine dintre cele incluse in expozitie.
Vasile Dorolti
Vasile Dorolti a inceput sa fotografieze la inceputul anilor 1980. In vremea studentiei devine membru al grupului de creatie de pe langa Fotoclubul “Universitatea” din Cluj-Napoca si membru al Asociatiei Artistilor Fotografi din Romania (pana in anul 1989). Participa la numeroase expozitii de grup si expune personal in Bucuresti, Cluj-Napoca, Targu Mures, Suceava, Botosani, Oradea, Iasi. Este prezent si in strainatate cu expozitii in Franta, Ungaria, Polonia, Spania, Olanda.
Practica fotografia documentara si reportajul. Asumandu-si riscuri majore, in anul 1983 publica un reportaj dintr-un orfelinat comunist, material ramas unic din acea perioada. Este membru fondator al Grupului fotografic „7 Zile” din Baia Mare. Proiectele sale au fost publicate in mai multe reviste de fotografie, printre ele: PHOTO magazine, Foto4All (Romania), Lens Work (SUA), Digital Photography (Ucraina), Minolta Mirror (Japonia), dar si in Dilema, Sensunic, Almanah Elore etc.
Vasile Dorolti este coautor la sase albume de fotografie
.
Silviu Ghetie

Fotoreporter in presa locala, Silviu Ghetie este martorul discret,vigilent, observatorul atent și fotograful dedicat cotidianului banal, vietii de zi cu zi. Selectia expusa in cadrul expozitiei de la Muzeul de Arta din Cluj-Napoca ne pune in fata – onest, cu umor si ironie – cateva file din jurnalul intamplarilor si al evenimentelor la care cei mai multi dintre noi am fost si martori si actori.
Silviu Ghetie îşi asumă curajul de a avea umor. Fie că e vorba de candoare, pe care o scoate la iveală de sub faldurile cotidianului, fie că e vorba de ironii pe care numai logica realităţii, cu sincronizările şi arbitrarietatea ei, le poate genera, tot intervalul de nuanţe îşi face loc în imaginile lui. Obiectivul lui Ghetie e atras de contraste care coabitează amical, de scene cinematice pe care le recuperează prin arheologia prezentului familiar, de expresii întipărite pe feţe care urmare a unor mişcări interioare subtile.
Andra Matzal
Silviu Ghetie a publicat enorm : Clipa, Graiul MM, Archeus Baia Mare, Dilema, Numai pentru tine, Povesti Adevarate, Gazeta Sporturilor, Foto-model, Academia Catavencu, Formula As, Poesis, Kilometrul Zero, Exces (Romania), Der Spiegel (Germania), Kurier (Austria), Rzeczopolita (Polonia), Lenswork (SUA), D Photo (Ucraina) etc. Si a expus pana acum in Romania, Olanda, Germania, Ungaria, Bulgaria, Belgia etc.

Oleg Tishkovets

Arta lui Oleg Tishkovets degajă o tristețe balcanică, veche și perenă.
Fotografiile sunt impregnate de monotonia și decadența unei lumi înțepenite în timp și într-un proiect anistoric. Oleg nu vede neapărat peisajul, ci ”povestea” consumată și depășită, dincolo de peisaj. E o istorie amară, din care strălucirea și splendoarea umanului se retrag în fața unei naturi dureros de triste, în care Copacul a înlocuit Omul, la fel de singuri și unul și celălalt.

Orașul pictat/fotografiat de Oleg Tishkovets este o alcătuire de clădiri ruinate, lipsite de viață. Starea clădirilor, exterioară, denotă starea interioară a Omului, muzica unui suflet în umbră, de o indescriptibilă melancolie. Ici-colo, câte o statuie, și ea în ruină, amintește de ”zăpezile de altădată” și pare că se aud râsete și zgomot de roți de caleașcă pe caldarâm.

Omul, absent în fotografii și în picturi, este, paradoxal, principala temă, prin forța destructivă pe care o imprimă lumii lui, prin efectele nepăsării lui. Omul lipsit de noroc, omul care se complace în istoria personală, omul care lenevește, mulțumindu-se cu nimic, omul – credul mecanism al sistemului – omul obosit și ruinat de lipsuri, ruinat de iubire, ruinat de propriile-i temeri. Istoria din arta lui Oleg este cea a Omului în ruină.
Elena Agachi

S-a nascut in 1961 la Kiev. A urmat cursurile unui liceu cu profil real, a luat lectii private de desen si a absolvit cursurile Facultatii de Arhitectura din Kiev. Lucreaza ca restaurator de icoane. Pentru aceasta a studiat tehnicile vechi folosite la pictarea icoanelor. A realizat o serie de grafica si fotografii despre casele vechi din Kiev.
In mai 2002 devine membru al Asociatiei Fotografice „7 zile” din Baia Mare . Lucrarile sale se gasesc din colectii personale din Israel, Germania, SUA, Austria, Romania, Ungaria, Franta, Rusia, Estonia, Canada.

ARTMAP

Cultural Management Academy 2018
09:00 02.07.→06.07., Bucharest

You can still attend

SNUR
until 16.12., Bucharest