Expoziția „Metropolight”, de David Gaberle (Cehia)

19:00 Wed. 13/09→Wed. 20/09

Gallery, Str. Leonida nr. 9-11, Bucharest, Romania

For the English version click here and scroll to the second half of the article: http://bucharestphotoweek.ro/2017/08/10/expozutia-metropolight-semnata-david-gaberle/

(RO)
Miercuri, 13 septembrie 2017, vă așteptăm cu mic cu mare la expoziția Metropolight, semnată David Gaberle (Cehia). Aceasta va fi vernisată la Gallery Cafe, str. Leonida nr. 9-11, începând cu ora 19.

David s-a apucat de fotografie în 2012, când încă locuia în Praga. Un an mai târziu s-a mutat în Londra, unde a luat parte la workshopurile fotografilor de la Magnum, Gueorgui Pinkhassov și Harry Gruyaert. Astfel a luat decizia de a călători 8 luni pentru a lucra la un proiect personal, ce viza marile orașe din lume. Proiectul foto se numește „Metropolight” și s-a finalizat într-un album în primăvara anului 2017, cu ajutorul unei campanii crowd-funding.

Multe reviste și ziare internaționale precum The British Journal of Photography sau The Guardian au scris despre album, iar David Campany a denumit-o „una dintre cele mai bune cărți de acest tip”.

David Gaberle este și ambasador Fujifilm, iar fotografiile sale au fost expuse în mai multe țări: Japonia, Marea Britanie, Belgia, Republica Cehă și Polonia, în cadrul evenimentelor de grup. Prima sa expoziție individuală de mare amploare va avea loc în Praga, în ianuarie 2018.

Proiectul Metropolight

Acum 5 ani, am călătorit în fiecare zi cu metroul pentru a merge la muncă. Lucram în tura de noapte la un club de Jazz. În acel moment al vieții mele mi se părea dificil să trec prin atâtea coridoare aglomerate, așa că aparatul foto m-a ajutat să-mi distragă atenția. Am început să mă simt diferit privind prin vizor. Haosul și aglomerația de sub pământ nu mai aveau atâta influență asupra mea. Aveam frumoasa iluzie că sunt în control, pentru că puteam îngheța orice moment cu ajutorul camerei foto.

Orașul care i-a disturbat echilibrul a fost principala cauză, așa că s-a luptat cu el folosind camera. În 2014 a călătorit pe 4 continente și a mers peste 3500km prin orașe mari pentru a-și completa proiectul. Era curios să descopere cum arhitectura și mediul orașului se reflectă în personalitățile oamenilor.

Un oraș modern este eficient în design, așa că cei care îl parcurg o pot face neîntrerupți. A văzut oameni care trăiesc și muncesc unul lângă celălalt rămânând în același timp, foarte divizați. Arhitectura dreaptă cu margini ascuțite este acolo ca să împingă înăuntrul oamenilor problemele lor emoționale. Emoțiile sunt văzute ca ceva ce deranjează linia funcționării vieții moderne.

În această proiect, transformat ulterior în carte, a vrut să exploreze ce se adună emoțional vorbind, sub bula traiului secolului 21 dintr-o metropolă. Nu s-a axat pe orașe individuale, ci a fost intrigat de felul în care oamenii rezistă la ritmul dur al orașului. L-a interesat să suprindă cum traiul urban și fluxul continental al orașului, obsesia schimbării constante și rapide devin bariere în a construi relații de însemnătate cu alți oameni și cum găsim din această cauză, alte refugii pentru a uita de singurătate.

Mai multe informații aici: http://bucharestphotoweek.ro/2017/08/10/expozutia-metropolight-semnata-david-gaberle/

ARTMAP

Cultural Management Academy 2018
09:00 02.07.→06.07., Bucharest

You can still attend

SNUR
until 16.12., Bucharest