Entuziasm/ de Dziga Vertov (1931)/ Cerc de film politic

19:30 Tue. 22/08

MACAZ - Bar Teatru Coop., Moșilor 106, Bucharest, Romania

Primul film sonor realizat de Dziga Vertov, „Entuziasm – simfonia Donbasului” (1931)* își propune să opună și prin sunet lumea nouă celei vechi, alcătuind o simfonie de sunete industriale – pistoane, sirene sau sunete ale roților de tren înaintând pe șinele metalice. Conceput pentru a omagia primul plan cincinal și beneficiile industrializării și colectivizării în zona bazinului Donbas, filmul lui Vertov este structurat într-un fel asemănător simfoniilor citadine realizate în Europa și în Statele Unite ale Americii în anii 1920 – fără personaje principale sau progresie narativă, filmul prezintă aspecte ale modernizării regiunii ucrainene.
Cercul de film politic își propune, printr-o serie de proiecții de film și dezbateri săptămânale, să urmărească diverse direcții ale cinemaului politic de-a lungul timpului și să genereze discuții pe marginea problemelor pe care le ridică reprezentarea unor subiecte sociale și politice. Astfel, încercăm să recuperăm o tradiție de reflecție asupra cinemaului angajat și să (re)descoperim mijloacele prin care filmul poate contribui la o mai bună înțelegere și la transformarea societății.
Proiecțiile încep cu un ciclu de filme aparținând școlii sovietice de montaj a anilor 1920, care și-a câștigat pe deplin recunoașterea și în spațiul românesc. Cu toate acestea, numeroși comentatori ai acestei tradiții cinematografice au ținut să menționeze că admirația lor se bazează exclusiv pe rațiuni estetice, delimitându-se de ideologia care a produs aceste filme și nepunând-o în niciun fel în discuție. Or, ingeniozitățile formale ale cineaștilor sovietici s-au născut tocmai ca soluții de reprezentare a unor idei politice, idei care, fără îndoială, îi preocupau în cel mai înalt grad pe artiști. Prin urmare, în cazul filmelor respective, aprecierea estetică nu are sens fără înțelegerea ideilor și contextului istorico-politic ce au determinat un stil particular. Dintre filmele sovietice de început nu le vom prezenta neapărat pe cele mai cunoscute, ci pe cele care incită prin forța și expresivitatea ideilor redate prin mijloacele formale. Pentru început, ne propunem să trasăm o panoramă care să reflecte diversitatea de direcții din cadrul școlii sovietice de montaj.
Proiecțiile urmate de discuții vor avea loc la MACAZ – Bar Teatru Coop. (Calea Moșilor nr. 106) săptămânal, marțea, cu începere de la ora 19.30. Cercul de film politic este inițiat de Gabriela Filippi și David Schwartz.
*Film în limba rusă, subtitrat în limba engleză.

ARTMAP

Cultural Management Academy 2018
09:00 02.07.→06.07., Bucharest

You can still attend

SNUR
until 16.12., Bucharest