CALUL ALB

18:00 Sun. 08/10

POINT, Strada General Eremia Grigorescu 10, Bucharest, Romania

„CALUL ALB”, subintitulat „Scurtă istorie a urii (2016-1944)”, este realizat de Ioana Păun, după un text de Smaranda Nicolau și o investigație jurnalistică de Laura Ștefănuț. Spectacolul este un one-woman show susținut de Ilinca Manolache, cu inserții de muzică live compusă de Diana Miron, pe o scenă în mijlocul căreia tronează un acvariu cu pești vii.

În 2016, o jurnalistă TV plină de zel și dornică de afirmare investighează un proces istoric: condamnarea torționarului Ioan Ficior. Cu 60 de ani înainte, Ioan Ficior, un tânăr comunist zelos, conduce lagărul de muncă Periprava unde 100 de oameni vor muri din cauza tratamentelor inumane aplicate. Se spune că primea prizonierii pe un cal alb și îi teroriza sărind cu calul peste ei. Cu alți 20 de ani înainte, în anii ‘40, un foarte tânăr baron ungur omoară un țăran român în fața fratelui acestuia, Ioan Ficior.

„CALUL ALB” nu este pur și simplu un alt spectacol cu subiect politic, în direcția la modă acum a teatrului ce abordează subiecte societale și sociale; dimensiunea documentară nu se limitează doar la fapte, ci se deschide spre chestiuni mai generale ale conștiinței umane și ale umanului precum ura, manipularea, prefabicarea istoriei sau perspectivismul.

„CALUL ALB” este un efort de a privi lucid trecutul nostru recent și de a diseca mecanismele radicalizării. Cine sunt Arhitecții Moralității și cum modelează conștiința contemporană?

Biletele pentru reprezentația din 8 octombrie, la POINT Cultural Hub, sunt disponibile online în rețeaua mystage.ro: goo.gl/V6TZwZ

Spectacolul se desfășoară în cadrul Maratonului Teatrului Independent.

Durata: 1h 10min. Spectacolul se va încheia cu o dezbatere deschisă, de aproximativ jumătate de oră, alături de public și de ARDOR – Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică. Discuțiile vor fi moderate de Mihail Bumbeș.

___

„Te-ntoarce pe dos și cu capu-n jos, ca o centrifugă”
(Andra Matzal, Scena9)

„Calul Alb nu poate fi cuprins și așezat într-o pagină, el trebuie văzut și, mai ales, simțit”
(Alexandra Pascu, B-Critic)

„Ce e important la Calul Alb este faptul că te pune pe gînduri.”
(Oana Stoica, Dilema Veche)

„Exact îndrăzneala de a vorbi în alte nuanțe despre un subiect instalat discursiv în zona adevărurilor absolute îl face o ‘lectură’ obligatorie.”
(Iulia Popovici, Observator Cultural)

ARTMAP

You can still attend

SNUR
until 16.12., Bucharest