Filmul şi Literatura: invitat special Cristi Puiu

Wed. 27/09 → Wed. 27/09

Muzeul Naţional al Literaturii Române, Nicolae Crețulescu 8, Bucharest, Romania

Proiectul „Filmul şi Literatura” se încheie cu un invitat excepţional: CRISTI PUIU.

Regizor și scenarist român contemporan, născut pe 3 aprilie 1967, la București, fiul Iulianei și a lui Emilian Puiu. A făcut pictură de la 10 ani. În 1990, după căderea regimului comunist, a participat la o expoziție în Lausanne, Elvetia, împreună cu alți tineri artiști români. Doi ani mai târziu, a trecut examenul de admitere la Ecole Superieure d'Arts Visuels din Geneva, departamentul de Pictură. La finalul primului an, a abandonat cursurile de pictură, pentru a le începe pe cele de film, la aceeași scoală pe care a absolvit-o în 1996. În anul 2004 a fondat, împreună cu Anca Puiu și Alex Munteanu, casa de producție cinematografică Mandragora.

Cristi Puiu locuiește în București și este căsătorit cu producătoarea de film Anca Puiu. Împreună cu Anca are 3 copii – Smaranda, Ileana si Zoe.

A debutat ca regizor în 2001 cu filmul „Marfa și banii”, film care a obținut deja mai multe premii internaționale. Unii critici de film consideră că acesta este filmul care a inaugurat noul val românesc în cinematografie. A continuat cu un film de scurt-metraj, „Un cartuș de Kent și un pachet de cafea” în 2004, film de asemenea, premiat. Al doilea film de lung-metraj, „Moartea domnului Lăzărescu”, 2005, face parte dintr-un proiect de șase povestiri scrise de Cristi Puiu în 2003. Filmul a obținut numeroase premii internaționale. A mai regizat, în 2010, lung-metrajul de ficțiune „Aurora”, în care a interpretat personajul principal (Viorel).

Cristi Puiu este co-scenarist la ambele sale filme de lung-metraj, „Marfa și banii și „Moartea Domnului Lăzărescu”, alături de Răzvan Rădulescu. Cristi Puiu este scenaristul filmului său de scurt-metraj, „Un cartuș de Kent și un pachet de cafea. Apoi colaborare cu Răzvan Rădulescu a mai scris scenariul la „Niki Ardelean”, colonel în rezervă, 2003, film regizat de Lucian Pintilie. În 2005 regizorul german, Didi Danquart, a realizat filmul „Offset” după un scenariu scris de Cristi Puiu si Răzvan Rădulescu. Pentru filmul „Aurora” a scris singur scenariul dupa 2 ani de prospecții și documentare.

Premii
Sieranevada
Cel mai bun film (Chicago Film Festival)
Cel mai bun regizor (Chicago Film Festival)
Cel mai bun lungmetraj de ficțiune (FICFA)
Cea mai bună imagine (Minsk Film Festival)
Cel mai bun regizor (Auteur Film Fesival)
Cel mai bun scenariu (International Cinephile Society)
Cel mai bun film fără distribuitor în SUA (IndieWire)
Trofeul Transilvania 15 (TIFF)
Mențiune specială (National Society of Film Critics)
Premiul Central European Initiative (Trieste Film Festival)
Premii Gopo 2017
Cel mai bun film (lungmetraj) Cristi Puiu, Anca Puiu
Cel mai bun regizor (lungmetraj) – Cristi Puiu
Cea mai bunǎ actriţă într-un rol principal într-un film de lungmetraj ficţiune – Dana Dogaru
Cea mai bună actriţă într-un rol secundar într-un film de lungmetraj ficţiune – Ana Ciontea
Cel mai bun scenariu de lungmetraj ficţiune – Cristi Puiu
Cel mai bun montaj (lungmetraj), Ciprian Cimpoi, Letitia Ştefănescu
Cel mai bun sunet (lungmetraj)

2012 Premiile Gopo – Premiul Gopo pentru cea mai bună regie pentru Aurora
2005 Festivalul de Film de la Cannes – Premiul „Un Certain Regard" pentru „Moartea domnului Lăzărescu”
2005 Festivalul de Film de la Chicago – Premiul Special al Juriului pentru „Moartea domnului Lăzărescu”
2005 Festivalul Internațional de la Reykjavik – Premiul „Descoperirea Anului, acordat noilor talente" pentru „Moartea domnului Lăzărescu”
2004 Festivalul Internațional de la Berlin – „Ursul de Aur pentru cel mai bun film de scurt-metraj" pentru Un cartuș de Kent și un pachet de cafea”
2002 Festivalul de Film de la Trieste – Mențiune specială a juriului pentru „Marfa și banii”
2002 Festivalul European de la Angers – Premiul Procirep pentru „Marfa și banii”
2002 Festivalul Internațional de Film Buenos Aires – Premiul Abasto pentru „Marfa și banii”
2001 Festivalul de Film de la Cottbus
Premiul „Findling" pentru „Marfa și banii”
Premiul special al juriului pentru „Marfa și banii”
2001 Festivalul de Film de la Salonic – Premiul FIPRESCI pentru „Marfa și banii”

Filmografie
Regizor
1995 – „Before Breakfast”
1996 – „25.12. Bucharest, North Railway Station”
2001 – „Marfa și banii”
2004 – „Un cartuș de Kent și un pachet de cafea”
2005 –„ Moartea domnului Lăzărescu”
2010 – „Aurora”
2016 – „Sieranevada”

Scenarist
„Marfa și banii” (2001)
„Hacker” (2003) – serial TV
„Niki Ardelean, colonel în rezervă” (2003)
„Un cartuș de Kent și un pachet de cafea” (2004)
„Offset” (2005)
„Moartea domnului Lăzărescu” (2005)
„Hrană pentru peștii mici” (2008)
„Aurora” (2010)
„Sieranevada” (2016)
„La Conac” (in dezvoltare)

ARTMAP

Today at 18:30, Workshop de StencilTmrw at 21:00, +
Today at 19:00, Kodak 1914. O cameră călătoare – Radu IgazsagToday at 22:00, Bucharest
Today at 19:00, Rezistenta sau impotenta? Ghidul activistului obosit.Today at 22:00, Bucharest
Tmrw at 16:00, Getting started with podcasting, Bucharest
Tmrw at 16:00, Săptămâna Filmului Coreean → Fri. 20/10, Bucharest
Tmrw at 17:00, Să sicrieţi corect! Katia Pascariu în expoziţia Abc-DareTmrw at 18:00, Bucharest
Tmrw at 19:00, Proiecție "Frida, Naturaleza Viva"Tmrw at 20:30, Bucharest
Tmrw at 19:00, Dracula Film Festival, ediția a V-a → Sun. 22/10, Brasov
Tmrw at 20:00, Seară de Film: Geography Club – CampusPride BucureștiTmrw at 21:30, Bucharest
Thu. 19/10, Documenting our everyday lives with a cell phone → Thu. 19/10, Bucharest
Thu. 19/10, Spații Vii #abstract → Thu. 19/10, Bucharest
Thu. 19/10, Jozef Van Wissem live in Control → Thu. 19/10, Bucharest
Thu. 19/10, Orkid live @Underworld → Fri. 20/10, Bucharest
Tue. 24/10, Istoria filmului european în GIF-uri → Thu. 26/10, Bucharest
Thu. 26/10, Made in CZ / Found in RO → Fri. 03/11, Bucharest
Thu. 26/10, Festival de Film Rus 2017 → Sun. 29/10, Bucharest
Thu. 26/10, Psycho (r. Iris Spiridon) / 26 oct → Thu. 26/10, Bucharest
Wed. 01/11, UrbanEye Film Festival 2017 → Sun. 05/11, Bucharest
Thu. 09/11, Róbert Köteles Solo Show → Sun. 14/01, Bucharest
Thu. 16/11, Chrysta Bell live in Control → Thu. 16/11, Bucharest
Fri. 17/11, ArchiTECHture Conference&Expo 17 noiembrie → Fri. 17/11, Cluj-Napoca
Sat. 25/11, Black Lips live in Control → Sat. 25/11, Bucharest

You can still attend

Fri. 04/08, Cinema în aer liber la OCC → Sun. 29/10, Bucharest
Mon. 25/09, LdaVi Call for VR Worldbuilding Lab → Tue. 05/12, Bucharest
Sat. 30/09, Dorian – spectacol de dans contemporan → Mon. 23/10, Bucharest
Fri. 06/10, Petanqfuck → Fri. 17/11, Cluj-Napoca
Yesterday, AFF 2017 → Sun. 22/10, Sibiu
Yesterday, The Power of Storytelling: The Festival → Sun. 22/10, Bucharest

Archive