Filmul şi Literatura: invitat special Cristi Puiu

Wed. 27/09 → Wed. 27/09

Muzeul Naţional al Literaturii Române, Nicolae Crețulescu 8, Bucharest, Romania

Proiectul „Filmul şi Literatura” se încheie cu un invitat excepţional: CRISTI PUIU.

Regizor și scenarist român contemporan, născut pe 3 aprilie 1967, la București, fiul Iulianei și a lui Emilian Puiu. A făcut pictură de la 10 ani. În 1990, după căderea regimului comunist, a participat la o expoziție în Lausanne, Elvetia, împreună cu alți tineri artiști români. Doi ani mai târziu, a trecut examenul de admitere la Ecole Superieure d'Arts Visuels din Geneva, departamentul de Pictură. La finalul primului an, a abandonat cursurile de pictură, pentru a le începe pe cele de film, la aceeași scoală pe care a absolvit-o în 1996. În anul 2004 a fondat, împreună cu Anca Puiu și Alex Munteanu, casa de producție cinematografică Mandragora.

Cristi Puiu locuiește în București și este căsătorit cu producătoarea de film Anca Puiu. Împreună cu Anca are 3 copii – Smaranda, Ileana si Zoe.

A debutat ca regizor în 2001 cu filmul „Marfa și banii”, film care a obținut deja mai multe premii internaționale. Unii critici de film consideră că acesta este filmul care a inaugurat noul val românesc în cinematografie. A continuat cu un film de scurt-metraj, „Un cartuș de Kent și un pachet de cafea” în 2004, film de asemenea, premiat. Al doilea film de lung-metraj, „Moartea domnului Lăzărescu”, 2005, face parte dintr-un proiect de șase povestiri scrise de Cristi Puiu în 2003. Filmul a obținut numeroase premii internaționale. A mai regizat, în 2010, lung-metrajul de ficțiune „Aurora”, în care a interpretat personajul principal (Viorel).

Cristi Puiu este co-scenarist la ambele sale filme de lung-metraj, „Marfa și banii și „Moartea Domnului Lăzărescu”, alături de Răzvan Rădulescu. Cristi Puiu este scenaristul filmului său de scurt-metraj, „Un cartuș de Kent și un pachet de cafea. Apoi colaborare cu Răzvan Rădulescu a mai scris scenariul la „Niki Ardelean”, colonel în rezervă, 2003, film regizat de Lucian Pintilie. În 2005 regizorul german, Didi Danquart, a realizat filmul „Offset” după un scenariu scris de Cristi Puiu si Răzvan Rădulescu. Pentru filmul „Aurora” a scris singur scenariul dupa 2 ani de prospecții și documentare.

Premii
Sieranevada
Cel mai bun film (Chicago Film Festival)
Cel mai bun regizor (Chicago Film Festival)
Cel mai bun lungmetraj de ficțiune (FICFA)
Cea mai bună imagine (Minsk Film Festival)
Cel mai bun regizor (Auteur Film Fesival)
Cel mai bun scenariu (International Cinephile Society)
Cel mai bun film fără distribuitor în SUA (IndieWire)
Trofeul Transilvania 15 (TIFF)
Mențiune specială (National Society of Film Critics)
Premiul Central European Initiative (Trieste Film Festival)
Premii Gopo 2017
Cel mai bun film (lungmetraj) Cristi Puiu, Anca Puiu
Cel mai bun regizor (lungmetraj) – Cristi Puiu
Cea mai bunǎ actriţă într-un rol principal într-un film de lungmetraj ficţiune – Dana Dogaru
Cea mai bună actriţă într-un rol secundar într-un film de lungmetraj ficţiune – Ana Ciontea
Cel mai bun scenariu de lungmetraj ficţiune – Cristi Puiu
Cel mai bun montaj (lungmetraj), Ciprian Cimpoi, Letitia Ştefănescu
Cel mai bun sunet (lungmetraj)

2012 Premiile Gopo – Premiul Gopo pentru cea mai bună regie pentru Aurora
2005 Festivalul de Film de la Cannes – Premiul „Un Certain Regard" pentru „Moartea domnului Lăzărescu”
2005 Festivalul de Film de la Chicago – Premiul Special al Juriului pentru „Moartea domnului Lăzărescu”
2005 Festivalul Internațional de la Reykjavik – Premiul „Descoperirea Anului, acordat noilor talente" pentru „Moartea domnului Lăzărescu”
2004 Festivalul Internațional de la Berlin – „Ursul de Aur pentru cel mai bun film de scurt-metraj" pentru Un cartuș de Kent și un pachet de cafea”
2002 Festivalul de Film de la Trieste – Mențiune specială a juriului pentru „Marfa și banii”
2002 Festivalul European de la Angers – Premiul Procirep pentru „Marfa și banii”
2002 Festivalul Internațional de Film Buenos Aires – Premiul Abasto pentru „Marfa și banii”
2001 Festivalul de Film de la Cottbus
Premiul „Findling" pentru „Marfa și banii”
Premiul special al juriului pentru „Marfa și banii”
2001 Festivalul de Film de la Salonic – Premiul FIPRESCI pentru „Marfa și banii”

Filmografie
Regizor
1995 – „Before Breakfast”
1996 – „25.12. Bucharest, North Railway Station”
2001 – „Marfa și banii”
2004 – „Un cartuș de Kent și un pachet de cafea”
2005 –„ Moartea domnului Lăzărescu”
2010 – „Aurora”
2016 – „Sieranevada”

Scenarist
„Marfa și banii” (2001)
„Hacker” (2003) – serial TV
„Niki Ardelean, colonel în rezervă” (2003)
„Un cartuș de Kent și un pachet de cafea” (2004)
„Offset” (2005)
„Moartea domnului Lăzărescu” (2005)
„Hrană pentru peștii mici” (2008)
„Aurora” (2010)
„Sieranevada” (2016)
„La Conac” (in dezvoltare)

ARTMAP

Today at 18:30, Viata Romilor. Lungo drom.Today at 21:30, Bucharest
Today at 19:00, Best of Biennala de Ceramica Cluj 2017Today at 20:00, Bucharest
Tmrw at 10:00, Alice Cares- Proiectie de Film-documentar Luna.DocTmrw at 12:00, Constanta
Tmrw at 19:00, D I whY – lansare și discuție despre subcultura diyTmrw at 22:00, Bucharest
Fri. 15/12, 90 – Ultimul din 2017 → Fri. 15/12, Bucharest
Fri. 15/12, Oare munții știu? / Do the Mountains Know? | opening → Fri. 15/12, Bucharest
Fri. 15/12, Chermeză nouăzecistă | Final de stagiune → Sat. 16/12, Bucharest
Sat. 16/12, Pulovăr ❆ for the selfless selfish → Sun. 17/12, Bucharest
Sat. 16/12, Queer Night 7yr Anniversary → Sun. 17/12, Bucharest
Sun. 17/12, The Institute Winter Market → Mon. 18/12, Bucharest
Sun. 17/12, Bucharest Shortcut Cinefest – Winter short film marathon → Sun. 17/12, Bucharest
Mon. 18/12, Lansare de carte → Mon. 18/12, Bucharest
Tue. 19/12, Moș Dizainăr #6 ☆ Cadouri din altă lume → Sat. 23/12, Bucharest
Tue. 19/12, Cineclub Film Menu: Meet Me in St. Louis → Tue. 19/12, -
Wed. 20/12, Three years ODD → Wed. 20/12, Bucharest
Fri. 22/12, Hot Lagoon – Fair #4 → Fri. 22/12, Bucharest
Fri. 09/02, Sevdaliza in Control → Fri. 09/02, Bucharest
Thu. 01/03, Kraftwerk 3-D live concert in Bucuresti → Thu. 01/03, Bucharest

You can still attend

Mon. 25/09, LdaVi VR Worldbuilding Lab → Sat. 16/12, Bucharest
Thu. 09/11, Róbert Köteles Solo Show → Sun. 14/01, Bucharest
Sat. 18/11, Open Days Hub A → Wed. 20/12, Bucharest
Mon. 04/12, Salariatul Azi: Ore suplimentareTmrw at 17:00, Bucharest
Sat. 09/12, Adriana Florea Baloiu – Rhinoceritis → Thu. 21/12, Berlin
Yesterday, Lumea e bine făcută. I N F I N I T E Z I M A L → Sun. 17/12, Bucharest

Archive