BATRA 2017 – Bienala de Arhitectură Transilvania

10:00 Sat. 07/10→Sun. 15/10

Muzeul de Arta Cluj-Napoca, Piaţa Unirii nr. 30, Cluj-Napoca, Romania

Trăim înconjurați de semne și însemne. Le înțelegem, ne pun pe gânduri sau trecem nepăsători pe lângă ele. Le observăm, le desenăm, ne ajută sau ne încurcă, ne liniștesc, ne motivează sau ne tulbură. Însemnăm oameni, familii și comunități, locuri și peisaje, conturăm perspective, definim spații.

Gestul arhitectural al fiecăruia dintre noi nu însemnează doar în numele nostru ci și în numele întregii comunități. Imaginea mediului construit este percepută, apreciată sau criticată ca un rezultat al muncii noastre de breaslă.

Cu siguranţă lipsa de coerenţă estetică şi funcţională care caracterizează deseori peisajul arhitectural este deranjantă, dar vorbeşte despre ceea ce suntem. Comunicarea prin arhitectură este exerciţiul pe care trebuie să-l facem din nou împreună, comunitate și arhitecți. Reconectarea cu acele valori care ne-au învăţat ce înseamnă arhitectură este nu doar o mare şansă ci și o incontestabilă obligaţie. Arhitectura se trăieşte şi asta o transformă, în orice timp, într-o extraordinară unealtă de educaţie şi formare.

Orice proiect cu valenţe pozitive apreciabile are mici şanse de reușită într-un context în care se promovează valori discutabile. Recunoașterea valorii va face non-valoarea să se autoexcludă. Gestul de arhitectură trebuie înteles și însușit de către comunitate, administrație, arhitecți și beneficiari.

Ne dorim conștientizarea forței de schimbare, a responsabilității pe care arhitectul și-o asumă atunci când propune un proiect. Nu insemnăm doar formal, nu suntem o obligație într-un lung proces birocratic. Arhitectura este o necesitate.

ARTMAP

You can still attend

SNUR
until 16.12., Bucharest