Spații Vii #abstract

Thu. 19/10 → Thu. 19/10

A5 Studio Space, Piata Amzei nr 5, Bucharest, Romania

Pe 19 octombrie, între orele 19:30 și 21:00, va avea loc a patra intervenție performativă Spații Vii, intitulată #abstract, care revine în cubul alb al unei galerii de artă, A5 Studio Space, după ediția ce a avut loc în 2016 în cadrul expoziției NAG RETROSPECT: Memory Leaks, la ARCUB/Hanul Gabroveni și intervențiile performative în spații diverse din trecut – de la cele desfășurate pe scena TEDx sau zona imersivă Deep Space 8K @ Ars Electronica Center, până la cele care au avut loc în mediul urban, un club de dans, o casă veche sau un muzeu.

Intrarea este liberă, dar limitată la capacitatea spațiului.

Spații Vii #abstract este inspirată de Piet Mondrian și căutările lui utopice pentru găsirea unor valori estetice universale. În 1914, Mondrian spunea: „Arta este mai presus de realitate şi nu are legătură directă cu ea. Pentru a atinge dimensiunea spirituală în artă, artistul va trebui să se raporteze cât mai puțin la realitate, căci realitatea este opusul spiritualului. Ne aflăm în prezența unei arte abstracte. Arta trebuie să fie deasupra realității, altminteri nu ar avea nicio valoare pentru om.”

Intervenția performativă site-specific va avea o amprentă vizuală asupra spațiului, chiar dacă una efemeră. Spații Vii #abstract pornește de la prezența minimalistă a artei abstracte desfășurată pe suprafețele pereților galeriei, aducând corpul uman și actul performativ ca o replică spontană, o eroare în matrice, o imperfecțiune care aduce viață într-un spațiu precis. Vom combina și suprapune abstractul şi figurativul, spiritualul și realitatea, estetica pură cu prezența umană, corporalul și gestul subiectiv cu spațiul „neutru” al galeriei, aducând la un numitor comun în actul performativ preocupările pentru „spiritual” ale lui Mondrian și „profanul” acțiunilor noastre prin intermediul tehnologiilor media."

Intervenția performativă Spații Vii #abstract este prima fază a interacțiunii publicului cu spațiul galeriei. Cu ajutorul partenerului principal al proiectului, „Mo’Real Universe” din Timișoara, un start-up care își propune să diversifice felul în care e folosită tehnologia AR în România. Materialul grafic și sonor rezultat va fi adaptat pentru a fi integrat în aplicația de Realitate Augmentată Spații Vii și prezentat publicului, în faza a doua a proiectului.

Echipa internațională a proiectului reunește artiști vizuali, performeri, dansatori, muzicieni și designeri care interacționează în timp real, folosind maniere diferite de expresie.

Artiști participanți:
Maria Mora, Mariana Gavriciuc – performeri
Simona Deaconescu – coordonator performance, coregraf
Mirian Kolev – soundscape, muzician
Dilmana Yordanova și Mihaela Kavdanska – concept si directie artistica, proiectii video generative.
Horea Avram – PhD, curator, consultant AR.

SPAȚII VII este un proiect de lungă durată inițiat de Dilmana Yordanova și Mihaela Kavdanska, un media art duo activ de la începutul anilor 2000. SPAȚII VII. București supraREAL este un proiect produs de Asociația AVmotional.

Parteneri: Mo’Real Universe/ IndexAR, Asociația Coolturală „Nouă Ne Pasă”, Calup, INP, Centrul de Teatru Educațional REPLIKA, Rezidența BRD Scena9, Expirat, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, Revista Arta, Revista Zeppelin.

A5 Studio Space este un spațiu de creație care găzduiește temporar proiecte ale Asociației Ephemair, precum Noaptea Albă a Galeriilor, Weekend-ul Galeriilor sau ART on DISPLAY, alături de alte evenimente realizate în colaborare cu alți parteneri.

Programul ARTonDISPLAY, inițiat și organizat de către Asociația Ephemair din 2014, reflectă în vitrinele unor spații neutilizate temporar sau amplasate în imobile cu un grad de risc ridicat. Făcute astfel accesibile publicului, ele reflectă starea de fapt starea artei contemporane românești, activând totodată spații urbane din București și atrăgând atenția asupra unei probleme încă nerezolvate legate de comfortul urban din oraș, prin prezența intervențiilor și a instalațiilor site-specific.

Proiectul Spații Vii este finanțat în cadrul programului cultural BUCUREȘTI ORAȘ PARTICIPATIV de către Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului București – ARCUB și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Disclaimer:
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

ARTMAP

Today at 10:00, Asia Fest 2017 → Sun. 26/11, Bucharest
Today at 20:00, Lansare Arte și Meserii #15Tmrw at 05:00, Bucharest
Tmrw at 12:00, Târgul de carte “Gaudeamus”, Bucharest
Tmrw at 21:00, Black Lips live in ControlTmrw at 23:00, Bucharest
Thu. 01/03, Kraftwerk 3-D live concert in Bucuresti → Thu. 01/03, Bucharest

You can still attend

Mon. 25/09, LdaVi Call for VR Worldbuilding Lab → Tue. 05/12, Bucharest
Thu. 09/11, Róbert Köteles Solo Show → Sun. 14/01, Bucharest
Thu. 09/11, Drink the Pink → Sun. 10/12, Bucharest
Tue. 14/11, Polish Poster School in Bucharest – exhibitionTmrw at 16:00, -
Fri. 17/11, Showcase | Școala feministă de vară → Sun. 26/11, -
Fri. 17/11, CinePOLSKA 2017 – filme poloneze la București → Sun. 26/11, Bucharest

Archive