Să mori la Madrid / Frédéric Rossif / Cercul de Film Politic

19:30 Tue. /

MACAZ - Bar Teatru Coop., Moșilor 106, Bucharest, Romania

Să mori la Madrid (1963) / regizat de Frédéric Rossif
* film vorbit în limba franceză, subtitrat în limba engleză

„Mourir à Madrid” este un clasic atât al genului found footage (sau film de compilație), cât și al filmului despre Războiul Civil Spaniol. Documentarul lui Frédéric Rossif prezintă evenimentul istoric în ansamblul său, apelând la imagini percutante găsite în arhivele de film ale mai multor state (Franța, Germania, Uniunea Sovietică, Statele Unite ale Americii), pe care le însoțește cu un comentariu inspirat de scrierile unor participanți sau martori ai războiului (Malraux, Orwell, Hemingway, Bernanos). Succesul filmului la data apariției, în 1963, a marcat și acceptarea de către un public larg a acestui tip de documentar de investigare istorică bazat în exclusivitate pe materiale de arhivă.

Următorul ciclu al Cercului de film politic va fi dedicat Războiului Civil Spaniol. Vom proiecta și dezbate atât filme mai vechi, cât și mai recente, ce abordează în maniere diferite conflictul istoric. Sunt prezente în program câteva documentare, unele dintre ele realizate la cald, în mijlocul evenimentelor – „Spanish Earth” (SUA, regia Joris Ivens, 1937) și „Ispania” (URSS, regia Esfir Șub, 1939) –, altele realizate la o distanță de timp, analizând și contextualizând războiul civil – filmul de compilație „Mourir à Madrid” (Franța, regia Frédéric Rossif, 1963), sau mai convenționalul „The Good Fight: The Abraham Lincoln Brigade in the Spanish Civil War” (SUA, regia Noel Buckner, Mary Dore și Sam Sills, 1984). Sunt, de asemenea, prezente și filme de ficțiune: „Confidential Agent” (SUA, regia Herman Shumlin, 1945), „Espoir, sierra de Teruel” (Spania-Franța, regia André Malraux și Boris Peskine, 1945) și „Land and Freedom” (coproducție, regia Ken Loach, 1995). Dată fiind dimensiunea internațională pe care a avut-o conflictul, dar și masiva aderare a străinilor de partea republicanilor, găsim printre realizatorii acestor filme și multe celebrități ale lumii culturale: Ernest Hemingway și John Dos Passos au scris comentariul documentarului regizat de Joris Ivens, „Spanish Earth”, André Malraux și-a ecranizat propriul roman, „L’espoir” (sub titlul „Espoir, sierra de Teruel”), iar „Confidential Agent” este realizat după romanul lui Graham Green.

Proiecțiile urmate de discuții vor avea loc la MACAZ – Bar Teatru Coop. (Calea Moșilor nr. 106) săptămânal, marțea, cu începere de la ora 19.30. Cercul de film politic este inițiat de Gabriela Filippi și David Schwartz.

ARTMAP

You can still attend

SNUR
until Tmrw, Bucharest