Lansare DVD Sahia Vintage IV: Documentar și comandă politică

18:00 Thu. /

ARCUB, Str. Lipscani nr. 84-90, Bucharest, Romania

Joi, 22 martie, la ora 18:00 la ARCUB are loc evenimentul de lansare a celui de-al patrulea DVD din colecția Sahia Vintage, intitulat „Documentar și comandă politică”.

La evenimentul de lansare a DVD-ului discutăm despre contexte de producție care minează înţelegerea convenţională a relaţiei dintre documentar și comandă politică drept una univocă şi uniform exprimată estetic și proiectăm trei filme:

Uzina (Slavomir Popovici, 1963, 18’)
A doua scrisoare (Nicolae Cabel, 1974, 11’)
Pe Valea Frumoasei (Felicia Cernăianu, 1981, 18’).

Programul Sahia Vintage este curatoriat de Adina Brădeanu.

Studioul de film documentar „Alexandru Sahia” a fost preponderent perceput prin prisma funcţiei sale oficiale, ca instituție implicată în punerea în practică a pedagogiei sociale şi politice mobilizate de regimul trecut. În perioada 1950-1989, vizibilitatea publică a documentarului şi a studioului identificat cu producţia naţională de gen a fost sudată de imaginea puterii politice. Sahia a lăsat în urmă o producţie-mamut, inegală, contradictorie, pe care am început să o defrișăm prin seria de DVD-uri SAHIA VINTAGE la împlinirea a 25 de ani de la colapsul regimului Ceaușescu. Cel de-al patrulea DVD al seriei descrie spectrul de poziționări diferite ale documentarului Sahia față de mandatul său politic, de la filmul rutinier de propagandă, la documentarul de autor și la producția efemeră a studioului.

Bilete disponibile aici:https://eventbook.ro/film/bilete-one-world-romania-2018-lansare-dvd-sahia-vintage-iv-documentar-comanda-politica

DVD-ul poate fi comandat și online, de aici: https://eventbook.ro/other/dvd-one-world-romania-sahia-iv-comanda-politica

ARTMAP

You can still attend