Premieră / 1918: Altă istorie nu se putea scrie!

19:00 Fri. /→Sun. 25/03

MACAZ - Bar Teatru Coop., Moșilor 106, Bucharest, Romania

Anul 2018 aduce aniversarea a 100 de ani de la așa-numita „Mare Unire”. În cadrul mai multor episoade, cu participarea unui istoric (Mihai Burcea) și a unei teoreticiene (Veronica Lazăr), ne propunem să cercetăm și să aducem în discuție perspective alternative la istoria oficială și să provocăm o dezbatere despre contextul, urmările și semnificațiile evenimentelor din 1918.

EPISODUL 1: Altă istorie nu se putea scrie!

EPISODUL 2: N-a fost războiul nostru

EPISODUL 3. Răzvrătiții

Altă istorie nu se putea scrie!

Primul episod, Altă istorie nu se putea scrie, pornește de la deconstrucția narațiunilor dominante asupra evenimentelor din 1918, perspectiva „naționalistă”, care susține necesitatea intrării în război pentru realizarea unirii, respectiv perspectiva „imperialismului”, care consideră unirea, cel puțin în parte, drept agresiune imperială. De-asemenea, spectacolul își propune să discute despre puncte de vedere marginale sau nepopulare asupra evenimentelor din 1918, în special despre efectele primului război mondial asupra majorității populației.

„Așteptam de peste două veacuri un ceas și ceasul venise. Pentru acest ceas am trăit întreaga noastră viaţă naţională, pentru el am muncit şi am scris, am luptat şi am gândit. Și când ceasul a venit, am cerut cinstit, cu arma în mână, cu jertfa a tot ce aveam, unirea!”
Nicolae Iorga, Memorii

„România a dus un război imperialist. Obiectivele erau clare: acapararea de noi teritorii și căutarea de piețe noi, de brațe ieftine de muncă. Izbucnirea Primului Război a fost pentru clasele exploatatoare un prilej de a-și rotunji averile. Înzestrarea armatei a dus la afaceri strălucite pentru burghezia română.”
Mihail Roller, Istoria R.P.R.

Text: Mihaela Michailov
Cu: Katia Pascariu, Alexandru Potocean
Cu participarea: Mihai Burcea, Veronica Lazăr
Scenografia: Mișa Dumitriu și Alex Horghidan
Regia: David Schwartz

Mulțumiri: Nora Dorogan, Dan Gulea, Alexandru Murad-Mironov, Victor Vozian

►Intrare liberă
Rezervări la https://goo.gl/forms/hGcvvPw0lOFrBXQ32
Pentru informații 0728072362 sau macazcoop@gmail.com◄

Spectacolele fac parte din programul multianual Artă de rezistență – performarea istoriilor locale 2017-2018, produs de Asociația O2G și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Toate reprezentațiile includ dezbateri cu publicul.

AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

ARTMAP

You can still attend