Cercul de Film Politic | Războiul Civil Spaniol

19:30 Tue. /→Tue. 22/05

MACAZ - Bar Teatru Coop., Moșilor 106, Bucharest, Romania

Cel de-al patrulea ciclu al Cercului de film politic este dedicat Războiului Civil Spaniol.

⇢ Marți, 27 martie, ora 19:30 ⇠

PĂMÂNT SPANIOL (1937, SUA, 52 min.) / regizat de Joris Ivens
*film vorbit în limba engleză
și
SPANIA (1939, URSS, 85 min.) / regizat de Esfir Șub
*film vorbit în limba rusă, subtitrat în limba engleză

Cele două documentare au fost realizate în anii Războiului Civil din Spania și seamănă, într-o oarecare măsură, cu jurnalele cinematografice de pe front difuzate în epocă. „Pământ spaniol” (regia Joris Ivens) a apărut în 1937, când soarta războiului nu era nicicum decisă, după cum o indică și tonul mobilizator al muzicii lui Marc Blitzstein și comentariul energic scris de Ernest Hemingway și John Dos Passos și recitat de Orson Welles (iar în versiunea franceză, de Jean Renoir). Spre deosebire de acesta, „Spania” (regia Esfir Șub) a fost realizat spre finalul războiului și lansat la scurt timp după încheierea sa. De aceea, filmul nici nu încearcă să traseze o cronologie clară a evenimentelor, ci aduce mai degrabă un omagiu combatanților republicani și civililor care i-au sprijinit. Filmul lui Șub încorporează și materialele originale filmate de John Ferno și Joris Ivens pentru „Pământ spaniol”, pe lângă materiale de arhivă din diverse surse, inclusiv filmări confiscate din tabăra fascistă.

⇢⇢⇢⇢⇢⇢⇢⇢⇢○⇠⇠⇠⇠⇠⇠⇠⇠⇠
PROGRAM MARTIE – IUNIE

⇢ Marți, 27 martie, ora 19:30 ⇠
SPANIA / ISPANIA
Regia: Esfir Șub, URSS,1939
și
PĂMÂNT SPANIOL / SPANISH EARTH
Regia: Joris Ivens, SUA, 1937

⇢ Marți, 10 aprilie, ora 19:30 ⇠
SPERANȚA / ESPOIR, SIERRA DE TERUEL
Regia: André Malraux și Boris Peskine, Spania – Franța, 1945

⇢ Marți, 24 aprilie, ora 19:30 ⇠
LUPTA CEA BUNĂ: BRIGADA „ ABRAHAM LINCOLN” ÎN RĂZBOIUL CIVIL SPANIOL / THE GOOD FIGHT: THE ABRAHAM LINCOLN BRIGADE IN THE SPANISH CIVIL WAR
Regia: Noel Buckner, Mary Dore și Sam Sills, SUA, 1984

⇢ Marți, 8 mai, ora 19:30 ⇠
AGENTUL SECRET / CONFIDENTIAL AGENT
Regia: Herman Shumlin, SUA, 1945
PĂMÂNT ȘI LIBERTATE / LAND AND FREEDOM
Regia: Ken Loach, Marea Britanie – Spania- Germania – Italia – Franța, 1995

⇢ Marți, 22 mai, ora 19:30 ⇠
PĂMÂNT ȘI LIBERTATE / LAND AND FREEDOM
Regia: Ken Loach, Marea Britanie – Spania- Germania – Italia – Franța, 1995

⇢⇢⇢⇢⇢⇢⇢⇢⇢○⇠⇠⇠⇠⇠⇠⇠⇠⇠

Proiectăm și dezbatem atât filme mai vechi, cât și mai recente, ce abordează în maniere diferite conflictul istoric. Sunt prezente în program câteva documentare, unele dintre ele realizate la cald, în mijlocul evenimentelor – „Spanish Earth” (SUA, regia Joris Ivens, 1937) și „Ispania” (URSS, regia Esfir Șub, 1939) –, altele realizate la o distanță de timp, analizând și contextualizând războiul civil – filmul de compilație „Mourir à Madrid” (Franța, regia Frédéric Rossif, 1963), sau mai convenționalul „The Good Fight: The Abraham Lincoln Brigade in the Spanish Civil War” (SUA, regia Noel Buckner, Mary Dore și Sam Sills, 1984). Sunt, de asemenea, prezente și filme de ficțiune: „Confidential Agent” (SUA, regia Herman Shumlin, 1945), „Espoir, sierra de Teruel” (Spania-Franța, regia André Malraux și Boris Peskine, 1945) și „Land and Freedom” (coproducție, regia Ken Loach, 1995). Dată fiind dimensiunea internațională pe care a avut-o conflictul, dar și masiva aderare a străinilor de partea republicanilor, găsim printre realizatorii acestor filme și multe celebrități ale lumii culturale: Ernest Hemingway și John Dos Passos au scris comentariul documentarului regizat de Joris Ivens, „Spanish Earth”, André Malraux și-a ecranizat propriul roman, „L’espoir” (sub titlul „Espoir, sierra de Teruel”), iar „Confidential Agent” este realizat după romanul lui Graham Green.

ARTMAP

You can still attend