Who we are

Centrul Ceh este o organizaţie guvernamentală care promovează imaginea Republicii Cehe în România şi sprijină dezvoltarea relaţiilor ceho-române în toate domeniile culturii, ştiinţei, învăţământului, comerţului şi turismului. Evenimentele şi programele Centrului Ceh au ca scop nu doar familiarizarea publicului român cu societatea şi cultura cehă, ci, în primul rând, oferirea unui set de proiecte ce reflectă valori educative, artistice şi sociale, în Bucureşti, dar şi în restul ţării.

 

În 2007 a luat naştere programul de proiecţii de film Documentary Mondays, cel mai vechi şi îndrăgit program al Centrului Ceh, ce aduce în fiecare toamnă şi primăvară documentare premiate ce ating subiecte şi tematici cât mai variate. De asemenea, din 2016, programul a călătorit prin mai multe oraşe din România.
Centrul Ceh a fondat cel mai important festival de film de film documentar dedicat drepturilor omului – One World Romania – în anul 2006.
În ianuarie 2016, Centrul Ceh, a deschis Future Museum, o galerie de artă de mărime medie, ale cărei proiecte sunt selectate printr-un open-call adresat artiștilor din România și Republica Moldova. http://futuremuseum.ro
Din 10 martie, bucureștenii pot dona haine oamenilor nevoiaşi prin containerul colector instalat în faţa clădirii Ambasadei Republicii Cehe şi a Centrului Ceh. În acel moment, a fost primul container de acest gen din Bucureşti.
În 2017 a apărut Protect Public Space, o colecţie de fotografii ce pun într-o lumină nouă stilul arhitectural socialist-modernist, stil ce se regăseşte într-o multitudine de construcţii care ne înconjoară. Acest proiect are forma unui cont de Instagram, iar fotografiile sunt însoţite de informaţii relevante, menite să ofere o perspectivă completă şi diferită asupra arhitecturii socialist-moderniste. În prezent se lucrează la dezvoltarea @protectpublicspace în afara contului de Instagram.
În primăvara lui 2018 a luat naştere programul de proiecţii de film Fiction Tuesdays, ce aduce publicului român filme cehe importante pentru istoria cinematografică a ţării, dar care sunt mai puţin accesibile şi cunoscute de către publicul larg.
Cinemascop, cel mai complex proiect al Centrului Ceh din ultimii ani, a debutat în august 2018, în Grădina de vară din Eforie Sud, redeschisă, astfel, după 14 ani de abandon. Cinemascop este mai mult decât un festival de film, proiectul aducând în atenția tuturor situația cinematografelor în aer liber de pe litoral, demonstrând în același timp că repunerea în funcțiune a acestor spații nu este imposibilă. Un aspect important ce compune acest proiect este cel social, Cinemascop având ca scop activarea comunităţii locale şi ştergerea graniţelor dintre centru şi periferie atunci când vine vorba de accesul al cultură.
 
 

Echipa Centrului Ceh:
Robin Ujfaluši, director – ujfalusi[at]czech.cz
Sorina Neaga, cultural manager, film curator & PR – neaga[at]czech.cz
Ioana Brăilescu, project manager – brailescu[at]czech.cz
Rebeca Torosian, contabilitate – torosian[at]czech.cz

Voluntari: Vlad Marina

Voluntari ai Centrului Ceh de-a lungul timpului:

Eliza Niță
Alexandra Ghiță
Iulia Dromereschi
Teodora Săvoiu
Andreea Idu
Cristina Bianca Radu
Dagmar Roušalová
Antonia Panaitescu
Carina Canea
Dan Stănescu
Ioana Săndulescu
Teodora Strompl
Maria Bîrsan
Martin Jakubek
Andreea Nicolescu
Ana Maria Iosif
Raluca Dumitru
Raluca Milescu
Estela Hojna
Simona-Ioana Avram
Diana Dragomir
Jakub Charousek
Alexandra Iordache
Flavia Ștefania
Ciprian Galusca
Jiří Mádr
Noemi Andreea Bardas
Ruxandra Vișoiu
Sorina Neaga
Vlad Calu
Flori Stănică
Jakub Hlousek
Alexandra Irimia
Ioana Brăilescu
Simona Alinte
Cristina Iordăchescu
Irena Isbășescu
Andreea Vintze
Magda Năstase

Foşti colegi:
Iuliana Dobre
Emil Cristian Ghiță
Tereza Kortusova
František Zachoval
Iulia Ţurcanu
Alin Hodivoianu
Jiřina Vyorálková
René Kubášek
Veronica Anghelescu
Ana Alexandra Blidaru
Monika Štěpánová

Telefon: +40 21 3039236
Email: ccbucuresti -[-at-]- czech.cz / ccbucharest -[-at-]- czech.cz
Adresă: Ion Ghica 11, sector 3, 030045 București


View Centrul CEH Bucureşti in a larger map